TRAGEDIJA NA JEZERU ZAOVINE: Pilot se udavio jureći rekord u ronjenju
Foto: Facebook Ps, Dopisnica

Stradao Nebojša Ilić (33) iz Beograda

TRAGEDIJA NA JEZERU ZAOVINE: Pilot se udavio jureći rekord u ronjenju

Crna Hronika -
Nebojša je izgubio svest od azota, jednostavno je zaspao. Pokušao sam da ga spasem, ali nije bilo dovoljno vremena, priča prijatelj nastradalog mladića Nemanja Nikoletić (42)

UŽICE - Nebojša i Aleksandar su planirali da testiraju do koje dubine mogu da se spuste. Svesno su išli da obore lični rekord. Momci su adrenalinski zavisnici, navučeni na ekstremne dubine. Nažalost, Nebojša nije uspeo da ostvari svoje namere. Bukvalno je zaspao, nije uspeo da izroni...Ovim rečima je za Kurir započeo ispovest Nemanja Nikoletić (42), pred čijim očima je nestao njegov prijatelj iz Beograda, pilot „Viz era“ Nebojša Ilić (33), koji je ronio u jezeru Zaovine na Tari.

Nikoletić, Ilić i Aleksandar Jovanović (31), takođe pilot „Viz era“, na Taru su došli u utorak uveče, a sledećeg dana u 11.56 sati zaronili su u jezero.Prekid filma- Plan je bio da Nebojša i Saša zarone do dubine od 90 metara, a ja da idem kao podrška. Dogodila se tragedija, verovatno usled uticaja azota, koji na dubinama većim od 40 metara bukvalno umrtvi čoveka, što mi zovemo azotna narkoza. Nebojša je jednostavno zaspao, izgubio je svest. Aleksandar je to primetio i pokušao je da ga spase, ali i on je bio „pijan“, nije uspeo - priča potreseni Nikoletić.Kako kaže, on je bio malo dalje od Jovanovića i Ilića, ali nije stigao da odreaguje.- Imao sam prekid filma u sećanju od azota, sve dok nisam smanjio dubinu. Kad je Nebojša nestao, spustio sam se još jednom na manju dubinu od oko 75 metara. Poneo sam sve boce s kiseonikom, imao sam jako malo vremena za potragu jer je potrošnja vazduha veća na dubinama - objašnjava Nikoletić i dodaje da je ekstremno ronjenje bilo jako dobro isplanirano i da su imali duplo više kiseonika od potrebnog.Nikoletić kaže da su Ilić i Jovanović završili kurseve ronjenja u Sloveniji i da su imali iskustva u tom sportu.

Komšije u šoku

- Bavim se ronjenjem više od 13, a Aleksandar 11 godina. Nebojša je ronio tri-četiri godine. Saša je zaluđenik za ronjenje, pa je preko njega Nebojša počeo da se bavi ovim sportom. Na poslu su bili pod stresom i pritiskom, a ronjenje im je bilo izduvni ventil - kaže Nikoletić.O nesreći je brzo obaveštena policija, a u potragu za Ilićem prvi su krenuli rendžeri Nacionalnog parka Tara. Međutim, oni nisu imali adekvatnu opremu za ronjenje na velikim dubinama, pa će se od danas u potragu uključiti pripadnici Žandarmerije.Komšije Nebojše Ilića juče su bile u šoku zbog nestanka dragog suseda.- Nebojša je donedavno živeo ovde sa ocem i sestrom, ali se odselio. Rano su ostali bez majke, pa je bio jako vezan za njih. Sestra je radila u „Viz eru“ kao stjuardesa, dok im je otac bio pilot u „Jatu“. To je jedna veoma fina i dobra porodica - rekao nam je komšija i dodao da je Nebojša, uprkos čestim putovanjima, redovno obilazio porodicu.

Radio u „Viz eru“KAPETAN SA 80.000 SATI LETANebojša je bio kapetan na avionu „erbas 320“. Imao je više od 80.000 sati leta, a u „Viz eru“ je radio devet godina - kaže Nikoletić.On dodaje da je Nebojša Ilić bio Aleksandrov dobar prijatelj i kolega, zbog čega je Aleksandar još teže podneo ovu nesreću.Ilićeve kolege iz „Viz era“ juče su samoinicijativno došle na jezero.

IzazovMNOGI DOLAZE NA OBUKUZaovinsko jezero često je izazov mnogim roniocima. Meštani kažu da leti na jezero dolaze mnogi ronilački klubovi radi obuke.- Svakog leta na Zaovinsko jezero dolaze stotine ronilaca. Ima onih što dolaze s klubovima iz cele Srbije, ima pripadnika Žandarmerije, sajovaca i drugih i svi oni dolaze ovde s instruktorima na obuku. Koliko mi je poznato, za sve ove godine dosad se na jezeru nije dogodila ovakva nesreća - rekla je meštanka S. L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track