POŽAR U ČAČKU: Zapaljen bežao iz fabrike!
Foto: Profimedia

Četvorica povređena u preduzeću „Milan Blagojević“

POŽAR U ČAČKU: Zapaljen bežao iz fabrike!

Crna Hronika -
Plamen ogromne temperature zahvatio je Darka Ćebića, a potom i njegove kolege Milana Babića i Zvezdana Nikolića. Lakše je povređen Miloljub Ćebić

LUČANI - Sve se dogodilo munjevitom brzinom. Kolega se u trenutku pretvorio u buktinju, kažu da je tako zapaljen trčao po fabričkoj hali, pokušavajući da ugasi vatru po telu i spase se. Dvojica kolega su pritrčala da mu pomognu, ali je plamen zahvatio i njih, pa su sva trojica teško stradala, opisao je za Kurir dramu koja se juče dogodila u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ jedan od zaposlenih.U stravičnom požaru koji je izbio oko 8.45 povređeni su Darko Ćebić (49), Milan Babić (51) i Zvezdan Nikolić (55), a njihov kolega Miloljub Ćebić (47) zadobio je lakše povrede. Njima je pomoć ukazana u čačanskoj bolnici, a trojica teško povređenih su potom prebačena na VMA. Požar je izbio na presi za barut u radnoj jedinici „Namenska 2“.Sapleo se i spasao- Upalila se barutna masa na mašini gnjetalici pored koje se u tom trenutku nalazio Darko Ćebić. Plamen je odjednom buknuo i zahvatio nesrećnog čoveka, nanevši mu užasne povrede. Zašto se to dogodilo i čija je krivica, utvrdiće istraga koju će obaviti komisija Ministarstva odbrane - objasnio je izvor Kurira.Miloljub Ćebić, koji je najlakše povređen, pušten je na kućno lečenje.- Kad je buknuo požar, krenuli smo, sva četvorica, da istrčimo napolje. Međutim, ja sam se sapleo na neke buriće i pao, a vatra je zahvatila trojicu mojih kolega. Pošto plamen ide gore, ja sam ostao bez opekotina. Povređeno mi je koleno. Imali smo mnogo sreće, mogli smo svi da poginemo - rekao je Ćebić za Kurir dok se nalazio u čačanskoj bolnici.

Tragedija...  Vatra izbila kad se upalila barutna masa na mašini gnjetalici
Tragedija... Vatra izbila kad se upalila barutna masa na mašini gnjetalici

On ističe da mu je najteže zbog kolega koji su prebačeni na VMA.- Nisam ih video, ali sam čuo da su teže povređeni. Želja mi je da se što pre oporave i da ponovo idemo zajedno na posao - kaže Ćebić i dodaje da su njih četvorica, pored toga što su kolege, i najbolji prijatelji.Milorad Nikolić, sin povređenog Zvezdana, kaže da mu je otac javio da je na poslu izbio požar.- Tatu su prevezli na VMA, a pre toga je bio na intenzivnoj nezi u čačanskoj bolnici. On je jutros oko devet nazvao majku i rekao da je izbio požar i da je manje povređen. Međutim, ispostavilo se da su mu opečeni ruka, noga i lice. Tačno stanje još ne znamo, ali očekujemo da nam jave kako je - ispričao nam je Milorad Nikolić.Obišao ih ministarPrema njegovim rečima, požari u barutani nisu retki.- Barut je zapaljiv, varniči, pa često dođe do manjih požara. Osim tate, povređeni su i njegovi najbliži prijatelji - kaže Milorad, koji veruje da će mu se otac, koji više od 30 godina radi u „Namenskoj“, brzo oporaviti.Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je povređene radnike neposredno po prijemu na VMA.

Brat ogorčenZAŠTO IM NISU DALI ZAŠTITNO ODELOMilan Ćebić, brat najteže povređenog, kaže da su u fabrici incidenti veoma česti.- Brat u toj fabrici radi od 2000. i prosto je neverovatno da se požar dogodi u trenutku dok se puni gnjetalica. Ne znam šta je moglo da izazove tragediju. Takođe mi nije jasno zašto zaposleni nisu imali zaštitno odelo, svi znamo s kakvim materijama oni rade. Mogu misliti koliko je izgoreo jer kada se u tom delu dogodi požar, temperatura dostiže i do 2.000 stepeni - kaže Ćebić.

Teško stanje DVOJICA ŽIVOTNO UGROŽENADr Jela Bošković, načelnica intenzivne nege čačanske bolnice, kaže da su dvojica radnika životno ugrožena.- Oni su primljeni sa ozbiljnim opekotinama po celom telu, pojedinima je opečeno više od 40 odsto površine kože. Njihovo zdravstveno stanje dodatno otežava činjenica da opekotine imaju i na disajnim putevima - rekla je dr Bošković.

Crna serijaEKSPLOZIJE U VOJNIM FABRIKAMA- 15. maj 2015 - sedmoro radnika povređeno u eksploziji u „Krušiku“- 3. septembar 2009 - sedmoro radnika fabrike „Prvi partizan“ iz Užica poginulo u seriji eksplozija- 29. maj 2006 - tri radnika poginula, a tri povređena u eksploziji u fabrici „Prva iskra - Namenska“ u Bariču

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja