Suđenje prekinuto zbog lažne dojave o bombi

Ivo Sanader

Suđenje prekinuto zbog lažne dojave o bombi

Crna Hronika -
Sudija Ivan Turudić zbog dojave o bombi evakuisao sudnicu, ali je policija ubrzo ustanovila da je informacija o bombi lažna i suđenje je nastavljeno

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo, ali i dobijanje provizije od Hipo banke i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarske kompanije MOL, prekinuto je nakratko zbog lažne dojave o bombi.

Sudija Ivan Turudić zbog dojave evakuisao sudnicu, ali je policija ubrzo ustanovila da je informacija o bombi lažna i suđenje je nastavljeno.

Na današnjem suđenju koje se zbog zauzetosti dvorana zagrebačkog županijskog suda vodi u opštinskom krivičnom sudu svedoči predsednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

On je izjavio da bi izdvajanjem gasnog poslovanja iz Ine, čime je po optužbi Sanader želeo pogodovati MOL-u, država godišnje gubila između milijardu i milijardu i po kuna (133 do 200 miliona evra), dok se cene na domaćem tržištu ne bi izjednačile s evropskim.

Sanader se tereti da je izmenom međuakcionarskog sporazuma 2009. godine MOL-u za 10 miliona evra mita prepustio upravljačka prava u Ini iz koje je onda trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Dosadašnji svedoci iz redova uprave Ine izjavljivali su da hrvatski predstavnici u kompaniji nemaju nikakvog uticaja, već o svemu odlučuju Mađari.

Kako su rekli, zbog takve politike Ina je izgubila značajan deo tržišta u regionu, dok je Mol svoj deo kolača povećao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track