Potvrđene kazne dvojici Pukanićevih ubica

Slučaj Pukanić

Potvrđene kazne dvojici Pukanićevih ubica

Crna Hronika -
Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju, dvojici od šestorice optuženih za ubistvo Ive Pukanića Hrvatski vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu

ZAGREB - Hrvatski vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju, dvojici od šestorice optuženih za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio da odluči o produženju pritvora preostaloj trojici osuđenih

- Robertu Mataniću, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću, s obzirom da je četvrti optuženi Željko Milovanović u Beogradu gde mu se sudi za Pukanićevo ubistvo.

Prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda u novembru 2010. Matanić i Mafaljani dobili su po 16 godina zatvora. Oni će nakon odluke Vrhovnog suda ići na izdržavanje kazne.

Iz Vrhovnog suda nisu rekli da li su kazne pravosnažne, ističući da će se to znati kad presude budu dostavljene strankama u postupku.

U slučaju organizatora grupe atentatora Roberta Matanića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića, od Županijskog suda je zatraženo da donese odluku o produženju pritvora u kome su od kraja oktobra 2008. godine, odnosno nedelju dana nakon ubistva Pukanića 23. oktobra 2008. godine.

Portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je novinarima da će vanraspravno veće o tome odlučivati u petak.

Robert Matanić nepravosnažno je osuđen na 33 godine zatvora, a Željko Milovanović, koji je optužen da je aktivirao eksploziv koji je razneo Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina zatvora.

Gudurić je dobio 30-godišnju kaznu jer je u slučaju da eksploziv otkaže, trebao snajperom ubiti Pukanića. Đurović je osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

U slučaju da im budu potvrđene kazne dugotrajnog zatvora, Matanić, Gudurić i Milovanović, kome se za isti zločin sudi u Beogradu, imaće pravo na još jednu žalbu koju će u trećem stepenu takođe rešavati Vrhovni sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track