DNO DNA: Tužioce biraju kao zvezde Granda!

Smenjeni tužilac Jovanović

DNO DNA: Tužioce biraju kao zvezde Granda!

Crna Hronika -
Dragan Jovanović, doskorašnji prvi čovek tužilaštva iz Mladenovca, koji je tražio zabranu „Farme“ pa nije reizabran, napisao prigovor. On sumnja da su se rezultati izbora unapred znali i da kriterijumi za konkurs nemaju veze sa stručnošću

BEOGRAD - Dragan Jovanović, osnovni javni tužilac u Mladenovcu, uložio je prigovor na privremenu rang-listu na kojoj je zauzeo tek peto mesto na listi kandidata za prvog čoveka tužilaštva na čijem je čelu trenutno.Jovanović, koji je javnosti postao poznat pošto je Regulativnom telu za elektronske medije (REM) poslao zahtev za zabranu emitovanja „Farme“ posle učestalog nasilja u tom rijalitiju, ali i pošto je pokrenuo krivični postupak protiv Kristijana Golubovića, naveo je u prigovoru, u koji je Kurir imao uvid, da sumnja da su se rezultati konkursa unapred znali.Peti na listi- Kada se pogleda prva kolona rang-liste, svi kandidati imaju isti broj bodova, dok se varijabilni broj odnosi na ocenu predstavljanja programa tužilaštva za koje se konkuriše. Nejasno je šta tu ocenu predstavlja, da li sadržina programa, pismenost kandidata ili eventualno mogućnost realizacije. Izgleda da su kriterijumi kao u emisiji „Zvezde Granda“ - kako pevate, kako izgledate i kakvi su vam svi ostali atributi - navodi se u Jovanovićevom prigovoru podnetom Državnom veću tužilaca.Tužilac Jovanović dobio je maksimalan broj bodova za stručnost i osposobljenost, ali su četiri druga kandidata dobila više poena za predstavljanje programa organizacije i unapređenje javnog tužilaštva. On je na kraju Državnom veću tužilaca predložio da donese odluku kojom se ceo postupak izbora poništava, ali i da raspiše novi konkurs.Zamerio se moćnimaJovanović u prigovoru nije pominjao zabranu „Farme“ niti Kristijana Golubovića. Međutim, kako za Kurir kažu njegove kolege koje ne žele da im se pominje ime, nema sumnje da je to bio glavni kriterijum kad je tužilac Jovanović u pitanju.- Sigurno je da tužilac koji je na čelu ove institucije u Mladenovcu od njenog osnivanja i koji je do sada dobijao najviše ocene od nadređenih nije bio lošiji na predstavljanju budućih planova od ostalih kandidata. U pitanju je ili „Farma“, ili neki sličan postupak koji je pokrenuo, a koji možda nekome nije odgovarao - kaže sagovornik Kurira.

 Zna se ko je gazda... Kristijan tužioca smestio na peto mesto
Zna se ko je gazda... Kristijan tužioca smestio na peto mesto

Mnogo nezadovoljnihSTIGLO 18 PRIGOVORARok za podnošenje prigovora na privremene liste kandidata za javne tužioce u Srbiji, koje je sastavilo Državno veće tužilaca, formalno je istekao u ponedeljak u ponoć, a do danas je DVT primio 18 prigovora. DVT čeka i eventualne prigovore koji treba da stignu poštom, a koji su predati do isteka formalnog roka. Nakon toga, DVT će doneti odluku o prigovorima i utvrditi konačnu rang-listu kandidata za javne tužioce koja će biti predložena Vladi Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track