UBISTVO RADNIKA OBEZBEĐENJA POŠTE: Suđenje Crnom Gruji odloženo za 1. februar
Foto: Marina Lopičić

Zbog zakazanog veštačenja

UBISTVO RADNIKA OBEZBEĐENJA POŠTE: Suđenje Crnom Gruji odloženo za 1. februar

Crna Hronika -
BEOGRAD - Nastavak suđenja Nenadu Grujoviću, poznatom i kao Crni Gruja i još dvojici optuženih za učešće u ubistvu radnika obezbeđenja pošte Veska Babovića (29), u Ulici Jurija Gagarina u martu 2006. godine odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 1. februar.

Suđenje je odloženo, jer su veštaci sa VMA za danas zakazali veštačenje opekotina drugookrivljenog Vladimira Stanića. Veštacenje se sprovodi kako bi se utvrdilo da li su opekotine nastale kao posledica paljenja automobila kritičnom prilikom ili potiču iz neke druge životne situacije.

Osim Grujovića i Stanića u tom slučaju optužen je Vladimir Andrić. Grujović je u pritvoru od 2006. godine kada je uhapšen u Austriji po srpskoj poternici, a godinu dana kasnije izručen Srbiji. Prošle godine je nakon osam godina suđenja prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu u decembru 2014. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Inače, Evropski sud za ljudska prava je letos obavezao je državu Srbiju da isplatiti odštetu od 6.000 evra Grujoviću, jer je u pritvoru proveo devet i po godina, a još mu nije pravosnažno okončano suđenje povodom optužbi za ubistvo radnika pošte u martu 2006. godine.

Grujoviću je sud u Strazburu na ime nematerijalne štete dosudio 4.500 evra i još 1.500 evra za troškove postupka. Nakon odluke Evropskog suda Viši sud je ukinuo pritvor Grujoviću i odredio mu kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Međutim on je zadržan u zatvoru radi izdržavanja stare kazne od pet meseci zatvora za falsifikat. Njegova odbrana smatra da je takvo postupanje neustavno, pa je zbog toga podnela ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja