REŠENA MISTERIJA IZ 2004. GODINE: Petar Sutović ubijen u Beogradu, majka iz Londona vodila istragu!
Foto: Twiter

Zločin od pre 12 godina

REŠENA MISTERIJA IZ 2004. GODINE: Petar Sutović ubijen u Beogradu, majka iz Londona vodila istragu!

Crna Hronika -

Suzan Sutović, majka Petra Sutovića koji je pronađen mrtav 2004. godine u Beogradu, je posle 12 godina pravne bitke uspela da dokaže da joj je sin ubijen u Srbiji i time je opovrgla zvaničnu verziju srpske policije da se mladić predozirao. Uporna majka, inače londonski advokat, ističe da njen sin zaslužuje da se pravda sazna.Suzan Sutović iz londonskog predgrađa Akton, advokatica posvećena ljudskim pravima, saznala je 2004. da je njen sin Petar preminuo u njenom stanu u Beogradu. Srpska policija saopštila je da je mladić umro od predoziranja drogom, pre nego što je istragom u Londonu utvrđeno da se radi o sumnjivoj smrti. Majka mladića osporila je te navode i u novoj istrazi prošle nedelje utvrđeno je da je njen sin ubijen, prenosi BBC. Telo Petra Sutovića bilo je vraćeno porodici u januaru 2004. godine, dva dana nakon što je pronađeno. Njegova odeća bila je isprskana krvlju.Obdukcija je pokazala da se radi o sumnjivoj smrti. Majka je potom uspela da ospori nalaze i uz pomoć udruženja “Ubijeni u inostranstvu” ponovo je pokrenula istragu o smrti sina. Međutim, usledile su godine i godine pre nego što je od islednika čula da je njen sin ubijen, u šta je ona sve vreme uveravala.Suzan Sutović ispričala je za BBC da je sama prikupljala forenzičke dokaze sa mesta zločina, fotografisala krvavu odeću, istovremeno primoravajući sebe da “isključi emocije”.

- Bilo je strašno videti krv - kazala je Suzan Sutović.Njena porodica požalila se i na kašnjenja administracije u Srbiji i Velikoj Britaniji. Britansko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da je "obezbedilo podršku” porodici i ponudilo je pomoć za ubuduće. Predstavnica udruženja "Ubijeni u inostranstvu" Kim Spuner kaže da porodica ne bi decenijama tražila odgovore da "istraga nije urađena tako ofrlje".Policija u Srbiji nije dužna da ponovo otvori istragu, ali Marija Džordžijan, zastupnica porodice Sutović, kaže da je "Suzan uradila sve što je mogla, a sad je red na vlasti da sve to preuzmu i nastave".

- Dogodilo se ubistvo i ono treba da bude istraženo. Krivci moraju da budu pronađeni i privedeni pravdi - kaže zastupnica.Suzan Sutović na svoju pravnu pobedu gleda s gorčinom.- Žao mi je zbog svega jer sam toliko verovala u naš pravosudni sistem. Moj sin zaslužuje pravdu - zaključuje majka.Britanski istražitelji su još pre 10 godina došli do dokaza da su, navodno, pripadnici državne bezbednosti zbog osvete, u Beogradu ubili Petra. Petar Šutović (24) nađen je 27. januara prošle godine mrtav u stanu svoje majke u Beogradu, navodno od posledica predoziranja narkoticima. Pošto je saznala detalje smrti, njegova majka, Suzana Šutović, postala je sumnjičava i unajmila je tim privatnih detektiva i forenzičkih stručnjaka da ispitaju slučaj. Ono što su našli, ukazuje da je Šutović brutalno ubijen.

Svi izveštaji stručnjaka demantuju zvanični izveštaj srpske policije, tvrdeći da je momak verovatno udaren po licu i da mu je tom prilikom slomljen nos, da je izboden nožem s leđa i onda položen na krevet, gde su ga fotografisali srpski policajci. Neko je sa njega skinuo krvlju isflekanu odeću i obukao mu drugu, a njegova soba nameštena je tako da izgleda kao da je umro od predoziranja, kažu nezavisni stručnjaci.U izveštaju srpske policije stoji da je Šutović nađen mrtav na krevetu, sa iglom u ruci, i da je verovatan uzrok smrti predoziranje. Njegovo telo je vraćeno u London, gde je obdukcijom utvrđeno da nema mladićevog srca, "nema vidljivih povreda" i da je "smrt povezana sa potencijalno fatalnim nivoom morfina u krvi". Ali na fotografijama tela pokojnika vide se teške povrede na njegovom licu.Terens Merston, iskusan britanski policajac, na zidu beogradskog stana Šutovićeve našao je fleke od krvi Petra Šutovića i zaključio da je "Petar bio živ i bez svesti kad su slikane fotografije, a najverovatnije je da je ubijen". Nedostatak krvi na fotografijama, kaže Merston, u totalnom je neskladu sa činjenicom da je njegova odeća natopljena krvlju.

(EPK/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track