POČUČI ODUZET PASOŠ: Sud mu naredio i da se javlja dvaput mesečno
Foto: Twitter Printscreen

Viši sud u Beogradu

POČUČI ODUZET PASOŠ: Sud mu naredio i da se javlja dvaput mesečno

Crna Hronika -
BEOGRAD - Viši sud u Beogradu izrekao je Radomiru Počuči zabranu napuštanja boravišta i oduzeo mu pasoš, nakon što mu je ukinuo pritvor koji mu je određen 2014. godine zbog izbegavanja suda.

Rešenjem krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda Počuči je takođe naloženo da se javlja nadležnoj policijskoj upravi svakog 1. i 15. u mesecu, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

"Okrivljeni je upozoren da se, ukoliko prekrši izrečenu zabranu, protiv njega može odrediti teža mera", napomenula je Koljenšić. Počuča, koji je navodno proteklih godina ratovao u Ukrajini na strani proruskih trupa juče je puššten iz Okružžnog zatvora, nakon što je u nedelju bio uhapššen po poternici Viššeg suda u Beogradu.

Poternica za njim je bila raspisana 27. novembra 2014. godine zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužžbi da je ugrozio sigurnost "ŽŽena u crnom" pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka. Tom prilikom sud mu je odredio pritvor koji mu je juče ukinut. On se proteklih meseci, oglaššavao putem Fejsbuka navodeći da je u Ukrajini gde se dobrovoljno bori na strani proruskih trupa.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, se sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne trošše pesnice između sebe", već da se udružže i da pretuku "ŽŽene u crnom" koje su na Trgu Republike u Beogradu obeležžile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji. Postupak protiv njega vodi Tužžilašštvo za visoko tehnološški kriminal, jer je izvrššeno preko Interneta putem drušštvene mrežže. Isto Tužžilašštvo oglasilo se i prošlog septembra povodom navoda Počuče na Fejsbuku da će "premijer završšiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolae Čauššesku".

Tada je iz tužžilašštva saopššteno da će protiv Počuče biti preduzete sve radnje i mere iz nadležžnosti tužžilašštva, o čemu će javnost biti blagovremeno obavešštena. Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predviđaju kaznu od ššest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružžanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča nije zvanično osumnjičen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja