RAŠČINJENI ARTEMIJE PRED SUDOM: Bivši vladika tvrdi da nije uzeo milion i po namenjenih manastiru
Foto: Nebojša Mandić

Negirao optužbe pred Višim sudom u Beogradu

RAŠČINJENI ARTEMIJE PRED SUDOM: Bivši vladika tvrdi da nije uzeo milion i po namenjenih manastiru

Crna Hronika -
BEOGRAD - Nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije Artemije negirao je danas u Višem sudu u Beogradu optužbe tužilaštva da je sa saradnicima oštetio fond te eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.

On, kao i još dvoje optuženih na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, kratko su se izjasnili da nisu krivi, a odbranu će izneti kada počne suđenje koje će biti javno.

Artemijev branilac Branislav Tapušković rekao je da će pripremno ročište biti nastavljeno 10. aprila, pošto je danas samo tužilaštvo stiglo da iznese svoje dokazne predloge. "Tužilaštvo je danas, posle punih sedam godina od početka postupka predložilo saslušanje čak 38 novih svedoka u vezi obnove manastira na KIM. To je, prema mom mišljenju, dovoljno za sprovođenje nove istrage", rekao je Tapušković.

On je napomenuo da će se odbrana tek izjasniti o tim i drugim dokaznim predlozima tužilaštva, a konačnu odluku koji će se dokazi izvoditi i svedoci saslušavati doneće sud. Pored bivšeg episkopa optužen je njegov nekadaššnji lični sekretar Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, vlasnik i direktor Privrednog drušštva „Eparhijski centar "Rade Neimar" Dejan Subotički i Jelena ŠŠubarević.

Oni su optuženi da su oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za višše od milion i po dinara. SPC je pre nekoliko godina raščinila vladiku Artemija, zbog navodnih zloupotreba. Optužnica navodi da su, sada raščinjeni vladika i njegov sekretar bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa, iz blagajne Eparhije raško-prizrenske isplaćivali novac Dejanu Subotičkom ili Vilovskom. Zbog urađenog, optuženima se na teret stavlja krivicno delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. Simeonu Vilovskom sudi se u odsustvu, jer se nalazi u Grčkoj. On je u toj zemlji bio uhapšen početkom marta 2010. godine po poternici koju je za njim raspisala Srbija. Međutim, Vrhovni sud Grčke odbio je da Vilovskog izruči Srbiji pošto je zauzeo stav da nisu ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track