Kosovo je centar kriminala

Kosovo je centar kriminala

Crna Hronika -
Priština predstavlja jedno od gorućih pitanja u suzbijanju šverca droge, izjavio Milorad Veljović, direktor MUP Srbije na Konferenciji o borbi protiv narkotika na Balkanu

BEOGRAD - Oštro protiv kriminala!Konferencija "Borba protiv narkotika na Balkanu - viši nivo 2009 - 2012" posvećena borbi protiv trgovine narkoticima na Balkanu počela je danas u Beogradu u organizaciji MUP Srbije i Savezne kriminalističke policije Austrije. Preko sedamdeset predstavnika trideset država iz regiona i Evropske unije poručili su da su saradnja, razmena informacija i zajednički rad policija u regionu preduslov za uspešno suzbijanje šverca droge.Inače, ovaj projekat pokrenut je da bi se sprečio šverc narkotika "balkanskom rutom" od Avganistana, preko Kosova ka zemljama EU.- Kosovo je rak rana regiona u organizovanom kriminalu i trgovini narkoticima. Sa kolegama san razgovarao o tom problemu i zajedno smo konstatovali da Priština predstavlja jedno od gorućih pitanja u suzbijanju kriminala i šverca droge. Sa kosovskim bezbednosnim službama nemamo nikakvu saradnju, a pripadnici Euleksa pokušavaju da pomognu koliko mogu - rekao je direktor srpske policije Milorad Veljović i dodao da problem Kosova mora zajednički da se reši jer je zarada od prodaje narkotika "izvor terorizma i svega što nije dobro na Kosovu". Direktori javne bezbednosti i Kriminalističko-obaveštajne službe Austrije Herbert Anderl i Franc Lang takođe su ukazali na neophodnost zajedničkog rada u suzbijanju trgovine drogom.- Tokom trajanja projekta zaplenjen je 351 kilogram heroina, 105 kilograma kokaina, više od 50 kilograma kanabisa, dok je 754 osoba uhapšeno, a njih 60 osuđeno na ukupno 360 godina zatvora što pokazuje uspeh u realizaciji projekata na suzbijanju šverca droge - kazao je Anderle. General Franc Lang rekao je da su operativni rad i saradnja, a ne samo teoretska priča ključni za borbu protiv droge.- Najbolje rezultate postižemo kada radimo zajedno "rame uz rame" uz visok nivo poverenja i poštovanja - rekao je Lang.Govoreći o načinu na koji austrijska policija uništava zaplenjene narkotike naveo je da se to čini mehanički, na osnovu odluke suda.-Samo male količine zaplenjenih narkotika čuvaju se za obuke policajaca - rekao je Lang.

Počinje uništavanje narkotika- Uskoro ćemo početi sa uništavanjem zaplenjene droge. To ćemo činiti po etapama i u skladu sa ekološkim standardima o zaštiti životne sredine. Radi se o preko toni narkotika, uglavnom marihuane. Mogu da kažem da odprilike svaka policijska uprava ima oko sto kilograma zaplenjene droge koju treba uništiti - naveo je Veljović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja