ODAVANJE POLICIJSKIH INFORMACIJA: Branko Lazarević se nije pojavio na suđenju
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni sud u Beogradu

ODAVANJE POLICIJSKIH INFORMACIJA: Branko Lazarević se nije pojavio na suđenju

Crna Hronika -

Nekadašnji šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Branko Lazarević danas zbog službenih obaveza u Grčkoj nije došao u Specijalni sud u Beogradu gde je trebalo da mu se nastavi suđenje zbog optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću.

Ministarstvo spoljnih poslova je naime obavestilo sud da je Lazarević, koji je sada otpravnik poslova ambasade Srbije u Grčkoj, sprečen da prisustvuje suđenju zbog obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva u Prvom svetskom ratu.

Zbog toga je sud razdvojio postupak prema Lazareviću od suđenja ostaloj trojici optuženih kako bi glavni pretres danas mogao da se održi. Postupak će biti spojen kada se Lazarević pojavi u sudu.

U nastavku suđenja svoju odbranu je izneo nekadašnji zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije Boris Gara, negirajući krivično delo. On je pored ostalog naveo da je smatrao svojom obavezom da upozori Lazarevića da ugled vrha MUP može da se kompromituje, jer se neki novosadski advokati hvale da ga poznaju (Lazarevića).

Gara, koji je optužen da je Lazareviću prenosio poverljive podatke o praćenju Šarića, naveo je da Lazarević jednom prilikom tražio od njega da mu proveri kome pripada skriveni broj sa kog su mu stizale pretnje. On je potvrdio da je to učinio i da za to nije tražio ničiju dozvolu, jer to nije bilo predvođeno zakonom.

Pored Lazarevića i Gare, u ovom postupku optuženi su i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu. Oni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track