UŽAS U ŽENSKOM ZATVORU U POŽAREVCU: Osuđenici (38) ispod kreveta u ćeliji pronašli mrtvu bebu
Foto: Dragana Udovičić

Pokušala da se ubije

UŽAS U ŽENSKOM ZATVORU U POŽAREVCU: Osuđenici (38) ispod kreveta u ćeliji pronašli mrtvu bebu

Crna Hronika -

POŽAREVAC - Osuđenica Z. S. (38) iz Niša, koja izdržava trogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Požarevcu, zbog dilovanja droge, prevezana je u sredu uveče u bolnicu, jer je u nervnom rastrojstvu pokušala samoubistvo.

Ona je prilikom ovog pokušaja, koji se dogodio u sredu uveče oko 20.30 časova, zadobila lakše povrede nanete žiletom. Nakon što su joj površinske povrede sanirane, iste večeri vraćena je u zatvor.

Ispod njenog kreveta, oko 21.30 časova, nađeno je beživotno telo novorođenčeta, u najlon kesi.

Tužilaštvo je naložilo obdukciju tela, kako bi se utvrdilo da li je dete rođeno mrtvo ili je ubijeno, što bi značilo da je osuđenica izvršila ubistvo deteta nakon porođaja.

Prema rečima izvora bliskom istrazi dok je osuđenici ukazivana pomoć u bolnici ona je non stop pričala nepovezano i da je stalno pominjala neku mrtvu bebu.

-Zbog toga njena ćelija je detaljno pregledana. Radnici zatvora su odmah uočili jednu najlon kesu ispod kreveta u njenoj ćeliji. Kada su otvorili kesu prenerazili su se ugledavši krvavo telo tek rođenog deteta. Nažalost, beba je bila mrtva. O tome su obavestili policiju koja je odmah došla na uviđaj.

Osnovno javno tužilaštvo naredilo je obdukciju bebe kojom će se utvrditi čas i uzrok njene smrti.

Ako se utvrdi da je beba mrtvo rođena protiv osuđenice neće se pokretati nikakav postupak, ali ako obdukcija pokaže da je beba usmrćena podneće se krivična prijava zbog ubistva deteta nakon porođaja -priča izvor TV Duga i dodaje:

- U zatvoru su se dešavali porođaji ali o tome je uprava znala i osuđenicama je omogućavano da se uz lekarsku kontrolu porađaju u zatvoru i da svoje bebe mogu godinu dana da neguju. Nakon toga, ako su imale još da izdržavaju kaznu, bebe su predavane porodicama ili nadležnim ustanovama. Ovakav slučaj još nismo imali i ispitaćemo sve detalje vezane za njenu trudnoću.On nam je na kraju rekao da treba da se utvrdi kada je i gde osuđenica zatrudnela, jer niko u zatvoru nije uočio da je u drugom stanju. Ako je došla trudna u zatvor ili, ako je zatrudnela tokom izlaska ili na vikend odsustvu, to je u redu. A, ako se pokaže da je zatrudnela u zatvoru sa nekim radnikom KPZ-a, onda će se pokrenuti istraga protiv radnika, jer je to krivično delo, a takvi slučaji su se i ranije dešavali.

(Momčilo Veljković/TV Duga Požarevac)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track