GRUPA AMERIKA, KAKO JE PROPEVAO TAJNI SVEDOK: Ovako je pala najjača kriminalna grupa na Balkanu
Foto: Printscreen

GRUPA AMERIKA, KAKO JE PROPEVAO TAJNI SVEDOK: Ovako je pala najjača kriminalna grupa na Balkanu

Crna Hronika -

Nedavnim hapšenjem Zorana Mihailovića Jakšića (57) iz Zrenjanina razbijena je okorela kriminalna grupa "Amerika", koja je odgovorna za desetine ubistava, otmica, trgovinu drogom i brojnim drugim zločinima.

Uhapšeni Zoran Mihajlović Jakšić važio je drugog čoveka ove zloglasne kriminalne grupe. Slobode je lišen u mestu Tumbes, na granici između Perua i Ekvadora, u pokušaju da s lažnim dokumentima pređe u Ekvador.

Grupa "Amerika" jedna je od najjačih kriminalnih grupa sa ovih prostora koja operiše u međunarodnom švercu više od 15 godina. Povezana je i sa mnogim ubistvima.

Vođe grupe su se smenjivale. Prvi je bio Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. godine. Zatim je vođstvo preuzeo Mileta Miljanić zvani "Majk", a njegova desna ruka postao je Zoran Jakšić, piše u policijskim beleškama koje poseduje KRIK.

Devedesetih godina Kriminalistička policija nije imala mnogo informacija o ovom klanu. Do prvih saznanja došli su tek 2001. godine, kada je “Amerika” u svom izvornom obliku počela lagano da se "gasi".

"Srećko" je tada operativcu beogradske policije ispričao da u prestonici postoji jaka “ekipa” sa 15 članova, koju "opslužuje" još 30 ljudi i čiji je glavni "posao" ubijanje za novac.

Kao pripadnike ovog klana imenovao je i dvojicu policajaca, od kojih je jedan bio na visokoj funkciji u tajnoj policiji Crne Gore, dok je drugi u to vreme bio operativac u beogradskoj policiji. Kasnije je avanzovao i postao jedan od glavnih rukovodilaca u MUP Srbije.

ZEMUNCI PODMETALI UBISTVA GRUPI AMERIKA: Obračun dva najjača klana, Legija vodio istrage!

UHAPŠEN OKORELI SRPSKI KRIMINALAC: Pao poslednji vođa grupe Amerika!

EKSKLUZIVNO DŽON GOTI, KRALJ NJUJORŠKE MAFIJE: Otkriću ko je spalio srpsku crkvu!

(EPK/KRIK/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track