NAŠLA UTOČIŠTE U SRBIJI:  U Švajcarskoj osuđena na doživotnu kaznu, kod nas slobodna
Foto: Shutterstock

NAŠLA UTOČIŠTE U SRBIJI: U Švajcarskoj osuđena na doživotnu kaznu, kod nas slobodna

Crna Hronika -

Mitra Đorđević (52), kojoj je švajcarski savezni sud pre više od godinu dana potvrdio doživotnu robiju zbog toga što je naredila svom sinu Daliboru (22) da ubije njenog drugog muža Arnoa Garatija (46) u gradu Belinkona, našla je utočište u Srbiji i još je na slobodi, pišu švajcarski mediji.

Mitra je u prvom stepenu bila oslobođena po svim tačkama optužnice za ubistvo počinjeno 1. jula 2011. godine. Javni tužilac Marisa Alfier, koja je tražila doživotnu kaznu, i porodica pokojnog Garatija uložili su žalbu na presude. Na ponovljenom suđenju, po žalbi, došlo je do obrta.

Mitra se preselila u Srbiju i obavestila Apelacioni sud u švajcarskom gradu Belinkona da iz zdravstvenih razloga ne može da doputuje na zakazano preispitivanje oslobađajuće presude. U tom postupku je osuđena na maksimalnu kaznu, posle čega je njen advokat Pjetro Pelegrini apelovao na Savezni sud, ali su švajcarski pravosudni organi 18. maja 2015. ipak potvrdili doživotnu kaznu. U obrazloženju presude se navodi da je tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu za Mitru, insistirajući na tome da je bila inspirator ubistva zbog novca i da je za svoj gnusni plan iskoristila sopstveno dete!

Foto: profimedia
Foto: profimedia

Švajcarski pravosudni organi, prema pisanju tamošnjih medija, navode da je Mitra Đorđević trebalo da bude izručena Švajcarskoj zbog odsluženja kazne primenom dodatnog protokola uz Konvenciju o transferu osuđenih, ali da se to nije desilo. Glavni u ubistvu, Dalibor Đorđević, osuđen je na četiri godine zatvora za maloletnike jer je u vreme zločina imao 17 godina.

Folko Gali, portparol švajcarske savezne kancelarije za pravosuđe, tvrdi da postoji alternativa za rekonstrukciju suđenja u Srbiji, po našim zakonima.

- To bi značilo da majka i sin mogu ponovo da se pojave na sudu i da im se sudi prema zakonima Srbije. Nije isključena mogućnost raspisivanja međunarodne poternice, jer Srbija u principu ne izručuje svoje državljane. U tom slučaju, Mitra Đorđević prilikom putovanja u treću zemlju rizikuje da bude uhapšena i izručena Švajcarskoj - kaže Falko Gali.

foot: Shutterstock
foot: Shutterstock

Leš u koferu

Dalibor je 1. jula 2011. nožem tri puta ubo svog očuha Arnoa u leđa i posle toga kiselinom pokušao da uništi telo. Na kraju mu je sekirom odsekao noge, a telo umotao u tepih i celofan i spakovao ga u kofer. Presudom suda za maloletnike, u novembru 2012, osuđen je na četiri godine zatvora. Kako je dobar deo kazne odležao, on je 7. jula 2013. godine stekao uslove za puštanje iz zatvora. Prema zakonima Švajcarske, posle odsluženja kazne je obavezno deportovanje u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track