PADAJU ZLIKOVCI IZ OVK: Prve optužnice za zločine terorista do kraja godine
Foto: Profimedia

Osam počinilaca će biti gonjeno

PADAJU ZLIKOVCI IZ OVK: Prve optužnice za zločine terorista do kraja godine

Crna Hronika -

Informacije o optužnicama ne iznose se u javnost iz bezbednosnih razloga a najveći izazov za tužioce specijalnog suda biće zaštita svedoka

BEOGRAD - Prve optužnice za ratne zločine OVK biće najverovatnije podignute do kraja godine, i dodaje da su, prema nezvaničnim saznanjima Fonda za humanitarno pravo, dosad pripremljene optužnice protiv osam lica.

Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman najverovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima. On je najavio nastavljanje sprovođenja istraga i da će uskoro posetiti region.

Prema nezvaničnim saznanjima Nemanje Stjepanovića, iz Fonda za humanitarno pravo, dosad su pripremljene optužnice protiv osam lica.

On kaže da se informacije o optužnicama ne iznose u javnost iz bezbednosnih razloga i da će najveći izazov za tužioce specijalnog suda biti zaštita svedoka.

"Sa ovim problemima se susretao i Haški tribnal i, ako ovaj sud bude želeo da ima uspeha u radu, ne bi smeo da ponovi te greške. Ovaj sud mora da stvori uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno", rekao je Stjepanović.

Najstroža kazna koju specijalni sud može izreći osuđenom licu jeste kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna se izdržava u jednoj od država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica, a o tome odlučuje predsednik suda.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track