Svedok: Stanišić bio protiv političkih ubistava

Svedok: Stanišić bio protiv političkih ubistava

Crna Hronika -
"Stanišić je na kolegijumu govorio: "Dok sam ja načelnik Udbe, Udba se neće baviti političkim ubistvima. Kad je na njegovo mesto došao Rade Marković, desile su se mnoge ružne stvari", kazao je Vujović, kao svedok odbrane drugooptuženog Simatovića

HAG - Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti Srbije Rade Vujović posvedočio je u četvrtak na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju da je Stanišić govorio da se SDB "neće baviti političkim ubistvima".

"Stanišić je na kolegijumu govorio: "Dok sam ja načelnik Udbe, Udba se neće baviti političkim ubistvima. Kad je na njegovo mesto došao Rade Marković, desile su se mnoge ružne stvari", kazao je Vujović, kao svedok odbrane drugooptuženog Simatovića.

Stanišić, koji je na čelu SDB Srbije bio od 1992. do 1998, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Vujović, koji je bio šef operativne tehnike SDB Srbije, posvedočio je da je službu napustio kada je novi načelnik Marković 1998. najavio da će SDB biti odana "državi, predsedniku i partiji".

Nasuprot tome, po njegovim rečima, Stanišić je nastojao da SDB Srbije održi van političkih uticaja. Vujović je potvrdio da je SDB Srbije imala nekoliko prislušnih punktova izvan Srbije, među kojima je jedan bio i na Petrovoj Gori, odakle su, prema optužnici, 1995. Stanišić i Simatović jedno vreme rukovodili operacijom Pauk u kojoj su specijalne jedinice SDB Srbije pomagale vođu pobunjenih Muslimana u Cazinskoj krajini Fikretu Abdiću da se odupre ofanzivi Armije BiH.

Drugi svedok Simatovićeve odbrane, Radivoje Mićić tvrdio je da je Simatović 1991. boravio u Kninu da bi pratio i "pribavljao podatke" o Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan zato što je "postojala opasnost da formiranjem oružanih jedinica" Vasiljković "ugrozi bezbednost" Srbije.

Prema optužnici, upravo su Stanišić i Simatović poslali Vasiljkovića da u Kninu organizuje "crvene beretke", obezbeđujući naoružanje i logističku podršku. Simatovićev advokat Mihajlo Bakrač je, ispitujući Mićića, citirao iz belešku iz ratnog dnevnika komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

U belešci, Mladić navodi reči izvesnog "Radeta Šiptara" da Simatović i "Filipović-Fića" iz SDB Srbije "hoće da daju 3.000 pušaka Muslimanima u Bihaću" koje bi "preko Muslimana u Bihaću trebalo da idu Ugljaninu". Mićić je to odbacio kao "besmisleno".

"Besmislena je ideja da bilo ko naoružava" muslimane na teritoriji Srbije preko udaljenog Bihaća, pod pretpostavkom da je pomenuti Ugljanin lider Stranke demokratske akcije u Sandžaku, Sulejman, kazao je svedok. Do kraja dokaznog postupka na suđenju Stanišiću i Simatoviću ostaje da sudije, posle Mićića, saslušaju još jednog svedoka Simatovićeve odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja