Dragan Jović osuđen na 15 godina zatvora

Presuda

Dragan Jović osuđen na 15 godina zatvora

Crna Hronika -
Uz Jovića osuđeni i Zoran Đurđević i Alen Ristić na po 12 i 13 godina zbog ratnog zločina protiv civila 14. juna 1992. godine u Bijeljini

BEOGRAD - Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je danas pripadnike dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića na 15, 12 i 13 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila 14. juna 1992. godine u Bijeljini.

Dragan Jović, kome se na teret osim višestrukih silovanja stavlja i ubistvo civila Rama Avdića, osuđen je na 15 godina zatvora, dok su Đurđević i Ristić osuđeni na 13 i 12 godina zatvora.

Predsednica sudskog veća, sudija Vinka Behara-Nikićević kazala je obrazlažući presudu da je utvrđeno da su optuženi kao pripadnici srpskih oružanih formacija došli do kuće Rama Avdića za koga su sumnjali da je muslimanski ekstremista i da dostavlja muslimanima oružje, iako je Avdić imao dozvole za navedeno oružje.

Oni su potom, kako je kazala, oduzeli oružje, nakit i dragocenosti od Avdića i potom njegovu ćerku Nizamu i snaju Hajretu naizmenično i višestruko silovali. "Iz detaljnih, jasnih, ubedljivih i upečatljivih iskaza oštećenih utvrđena je krivica optuženih", kazala je Vinka Behara.

Prema njenim rečima "te radnje" optuženih predstavljaju teško kršenje humanitarnog prava. "Sud je od otežavajućih okolnosti cenio težinu izvršenog krivičnog dela, nastale posledice i naročitu bezobzirnost pri izvršenju tog dela", istakla je sudija.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 5. maja prošle godine optužnicu protiv Jovića, Đurđevića i Ristića, koja ih tereti da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari.

Potom su višestruko, naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila. Optuženi Jović zatim je pucao u usta jednom civilu i ubio ga, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Opljačkali su potom kuću žene sa invaliditetom i njenim vozilom se udaljili sa lica mesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmenično silovali oštećene i onda ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se. Predmet "Bijeljina" BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track