Karadžićeve sudije obilaze Srebrenicu

Petodnevna poseta

Karadžićeve sudije obilaze Srebrenicu

Crna Hronika -
Posete sudija lokacijama na kojima su zločini po optužnicama počinjeni uobičajene su u praksi Tribunala, ali nisu obavezne

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala koje vodi proces protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića juče je započelo obilazak lokacija u Srebrenici bitnih za optužnicu koja Karadžića tereti za genocid nad srebreničkim muslimanima u leto 1995.

Kako je jutros saopštio Tribunal, poseta četvoro sudija Srebrenici i okolini trajaće pet dana. Članovi raspravnog veća, pored predsedavajućeg O Gon Kvona (O gon Kwon) iz Južne Koreje, su Hauard Morison (Howard Morišon) iz Velike Britanije i Melvil Berd (Melvill Baird) iz Trinidada. Rezervni sudija je Flavija Latanci (Flavia Lattanži) iz Italije.

Posete sudija lokacijama na kojima su zločini po optužnicama počinjeni uobičajene su u praksi Tribunala, ali nisu obavezne. Zajedno sa sudijama, u poseti Srebrenici su i predstavnici tužilaštva i Karadžićeve odbrane.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice koje su snage pod njegovom vrhovnom komandom streljale u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je u to vreme bila pod zaštitom UN.

Bivšeg predsednika RS optužnica tereti i za progon muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Suđenje je počelo krajem oktobra 2009, a tužioci su izvođenje dokaza protiv Karadžića završili krajem maja ove godine.

Karadžić, koji se brani sam, izvođenje dokaza odbrane započeće 16. oktobra. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, a vlasti Srbije uhapsile su ga u Beogradu 21. jula 2008. beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track