Bratu Sveta Marovića 4 godine robije

Zavala

Bratu Sveta Marovića 4 godine robije

Crna Hronika -
Pored potpredsednika opštine Budva Dragana Marovića, na 5 godina osuđen i predsednik Rajko Kuljača

PODGORICA - Bivši predsednik Skupštine Opštine Budva Rajko Kuljača osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izgradnjom turističko-stambenog kompleksa na rtu Zavala kod Budve.

Potpredsednik Opštine Budva Dragan Marović osuđen je na četiri godine, a poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Đorđije Pinjatić na tri godina zatvora.

Preostalih šest okrivljenih u slučaju "Zavala" osuđeno je na po dve godine zatvora. Svima njima će u kaznu biti uračunato vreme koje su do sad proveli u pritvoru.

Svi osuđeni se terete da su u vezi sa slučajem Zavala budžet opštine Budva oštetili za 821.000 evra. Među okrivljenima je bila i izvršna direktorka crnogorsko-ruske firme Zavala invest, u čijoj režiji je bila izgradnja kompleksa Zavala, Ruskinja Natalija Panina, koja je osuđena na tri godine zatvora i novčanu koznu od 5.000 evra.

Dragan Marović, bivši potpredsednik budvanske opštine, inače, brat potpredsednika crnogorske vladajuće DPS Svetozara Marovića, novinarima je rekao da je presuda "teror nad Budvom". Marović je kazao da očekuje da će se "to nastaviti", a da je njegovo ime "ubaceno u priču, da bi se prezime Marović pojavljivalo u javnosti, radi nekih novih dešavanja u Crnoj Gori". Osuđeni poslanik DPS Đorđije Pinjatić rekao je da je "izgubio poverenje" u crnogorsko pravosuđe, jer je, kako je objasnio, današnja presuda Višeg suda u Podgorici pokazala da nije uvažen nijedan argument odbrane. Pinjatić je naveo da će proceniti na koji će se način dalje baviti politikom. Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača koji je osuđen na pet godina zatvora novinarima nije dao izjavu.

Advokat Borović: Presuda pod pritiskom EUAdvokat Borivoje Borović, jedan od branilaca optuženih za slučaj "Zavala" u Budvi ocenio je da je presuda podgoričkog Višeg suda donesena pod pritiskom EU koja od Crne Gore traži konkretne odluke u borbi protiv korupcije i kriminala. Borović je nakon izricanja presude novinarima rekao da je presuda Višeg suda u Podgorici nezakonita i da joj je cilj da "popravi položaj Crne Gore pred EU". Borović je najavio da će se na presudu žaliti Apelacionom sudu Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track