Filip je bio ponos sela

Tragedija Eksplozija na vojnom poligonu Pasuljanske livade - Gornja Trnava u šoku

Filip je bio ponos sela

Crna Hronika -
Svi smo jedva čekali da prikači zvezdicu na epoletu, priča jedan od rođaka nastradalog Filipa Milojevića (24)

TOPOLA - Nema utehe!Stravična tuga uselila se juče u dom porodice Milojević u Gornjoj Trnavi kod Topole, nakon što je stigla jeziva vest da je Filip (24) poginuo u eksploziji na poligonu Pasuljanske livade! Skrhan od bola, Filipov otac Tomislav nije mogao da razgovara s novinarima!- Morate da me razumete, izgubio sam sina! Nemojte ništa da me pitate - rekao je pre nego što je ušao u kuću tuge, u kojoj se okupila mnogobrojna rodbina.Ipak, jedan od rođaka smogao je snage da se obrati novinarima.- Filip je bio najmlađi od četvoro dece Tome i Zagorke. Ne zna se koje je od kog deteta bolje! Milica i Jelena su medicinske sestre, Milovan je ostao na selu da pomaže roditeljima u poljoprivredi, i svi su jedva čekali da njihov Filip prikači zvezdicu na epoletu! Toma i Zaga su sjajni, vredni ljudi, sva deca su im bila izvanredni đaci. Ma, nesreća ne bira... Eto, Filipova majka Zagorka zbog bolesti je već neko vreme u bolnici, a Tomislav je vest o tragediji primio kod komšije kome je pomagao u branju višanja. Vojni lekari su došli u pratnji oficira da mu saopšte najstrašniju vest - utučeno priča rođak Milojevića.Komšija Mališa Prokić o Filipu ima samo reči hvale.- Filip se prvi iz našeg kraja školovao za oficira, bio je ponos sela! Svi smo očekivali da postane „neko i nešto“, jer je oduvek bio dobar, poslušan i vredan - priča Mališa Prokić.

Rođaci i prijatelji u domu Milojevića
Rođaci i prijatelji u domu Milojevića

Ne bi se igrao granatom!U tvrdnju vojnih istražitelja da je jedan od kadeta, najverovatnije Filip, nogom odgurnuo nađenu granatu, nakon čega je eksplodirala, niko od meštana ne veruje!- Filip to nikad ne bi uradio! On je bio odgovorno dete, nije bio zevzek, već ozbiljan mladić. Zato je i odlučio da upiše Vojnu akademiju. Niko od nas ne veruje u to - kaže Flipov rođak.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radić

Zatajila zaštitaVojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je reč o strašnoj tragediji.- Iako su prošli obuku i nalaze se pri kraju školovanja, ipak su to sve mladi ljudi! Pitomci nisu smeli tu granatu da diraju - objašnjava Radić za Kurir.On kaže da je reč o granati kojoj prvo mora da aktivira upaljač, a ako se to ne desi po padu na zemlju, automatski se aktivira posle 27 sekundi.- Ova granata je dvostruko zatajila i bilo je pitanje momenta kad će eksplodirati! Čak i da je trešnja pala na nju, ona bi eksplodirala - objasnio je on.

Karakteristike granate-ubice♦ 42 grama eksploziva♦ masa 360 grama♦ prečnik smrtonosnog dejstva šest metara♦ prvo ide upaljač, zrno granate, punjenje i kapisla na krajuGranate od 30 milimetara koriste se za protivavionske topove „prage“ i za automatski bacač granata M93. Ranije su kupovane od Rusa, ali sada ih proizvodi „Sloboda „ iz Čačka i te granate se daju pitomcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track