Ko će na robiju?

Kurir pita ministra Šutanovca

Ko će na robiju?

Crna Hronika -
Poginulo dvoje kadeta, 7 ranjeno. Filip Milojević (24) iz okoline Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca poginuli u eksploziji zaostale granate

JAGODINA - Neko mora da odgovara!Kadeti četvrte godine Vojne akademije Filip Milojević (24) iz okoline Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca poginuli su juče oko devet sati u eksploziji zaostale granate kalibra 30 milimetara na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade! U ovoj eksploziji teže je povređeno još dvoje kadeta, dok je petoro prošlo s lakšim povredama. Povređeni pitomci prebačeni su na VMA i lekari smatraju da niko od njih nije životno ugrožen!Prema rečima pukovnika Milivoja Pajovića, načelnika Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane, tragedija se dogodila u momentu kad je na poligonu bilo oko 600 kadeta!- Jedan od kadeta našao je u travi neeksplodirani projektil i doneo ga do grupe koja je izvodila vežbu. Tom prilikom je, prema prvim saznanjima, nogom odgurnuo projektil i došlo je do eksplozije! Radi se o zrnu koje ispaljuje bacač granata, a ostaje da se utvrdi zašto je došlo do eksplozije budući da taj projektil ima takozvani samolikvidator. To znači da se u granati, ukoliko ne eksplodira prilikom udarca u tlo, aktivira taj samolikvidator i granata bi trebalo sama da se uništi 27 sekundi po ispaljivanju iz cevi - objasnio je Pajović.Stručnjak Vojske Srbije, koji je ubrzo posle eksplozije bio na licu mesta, potvrdio je da je jedan pitomac šutnuo granatu, koja je udarila u kamen i tad je nastao haos!- Šrapneli su leteli na sve strane! Pitomci su vrištali, a krvi je bilo svuda! Od detonacije je iskidan i šator u kom su bili kadeti. Ubrzo su počela da stižu i ambulantna vozila iz Ćuprije, Despotovca, Resavice, čak i iz Niša. Toliko je bilo krvi da su bolničari kasnije morali da peru kola i nosila - rekao naš sagovornik.Vojnici su prebačeni u ćuprijsku bolnicu, u kojoj je bilo kao na prvoj liniji fronta!- Sve slobodno osoblje odmah je pritrčalo u pomoć. Mladići i devojke su plakali i jaukali, bili su krvavi... Pitali su za svoje kolege... Nismo im rekli istinu, ali znali su da ih više neće videti. Potom su se bolnicom prolomili bolni krici. Bilo je stvarno strašno! Kratko sam u bolnici i ovako nešto dosad nisam doživela. Bitno je da su ostali kadeti preživeli i da će se, nadam se brzo, oporaviti - kaže jedna medicinska sestra.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Nikolić: Hitna istragaPovodom tragedije na vojnom poligonu Pasuljanske livade predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je duboko žaljenje i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.- Treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput ove ikad više ponove - istakao je Nikolić u saopštenju, u kom se dodaje da je uputio telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.Predsednik Nikolić došao je juče u 14.09 na VMA kako bi posetio ranjene kadete. Na ulazu su ga sačekali Dragan Šutanovac, ministar odbrane, Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, i Marjan Novaković, načelnik VMA.

Šutanovac: Starešine suspendovaneDragan Šutanovac, ministar odbrane, izjavio je da su sve starešine koje su učestvovale u lancu komandovanja tokom vežbe „Diplomac 2012“ po hitnom postupku suspendovane do okončanja istrage.- Dogodila se tragedija kakva se nije desila dugi niz godina, a istraga će pokazati okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije. Ova obuka je bila jednostavna i nije podrazumevala upotrebu municije i zaštitnih sredstava. Neću insistirati na brzini istrage, ali zahtevam odgovornost svih u lancu komandovanja kako se ovakvo nešto ne bi ponovo desilo - rekao je Šutanovac.

Filip Milojević 1988-2012.        Milina Miletić 1989-2012.
Filip Milojević 1988-2012. Milina Miletić 1989-2012.

Poligon kod Ćuprije na kojem se dogodila tragedija
Poligon kod Ćuprije na kojem se dogodila tragedija

Povređeni su helikopterom prebačeni na VMA
Povređeni su helikopterom prebačeni na VMA

Roditelji satima nisu znali šta im je s decomRodbina i prijatelji povređenih kadeta satima nisu znali da li su njihovi najmiliji povređeni ili su nastradali!- Telefoni svih kadeta neprestano su zvonili. Odgovora, međutim, nije bilo, verovatno im je bilo zabranjeno da se javljaju - kaže izvor Kurira.Potresena rodbina otišla je i do stadiona FK Morava kako bi eventualno nešto saznala o sudbini svojih rođaka.- Kažite nam ko je poginuo! Recite nam imena povređenih! Moj brat je kadet, ništa ne znam o njemu. Ne držite nas više u neizvesnosti - dovikivao je lekarima bolnice rođak jednog od kadeta, dok su povređeni sa stadiona helikopterom transportovani na VMA.

KURIR PITA:1 ZAŠTO se nadležni od devet do 15 sati nisu oglasili saopštenjem u kom bi naveli imena poginulih i povređenih kadeta? Svojim oklevanjem doprineli su širenje panike, straha i zebnje među roditeljima i rođacima kadeta!2 KAKO je moguće da studenti četvrte godine Vojne akademije ne znaju šta treba raditi u slučaju nailaska na neeksplodiranu granatu?PovređeniSanja Milošević (24) iz Lebana, Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca, Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Nikola Garabiljević (24) iz Šapca, Jelena Obradović (24) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (24) iz Vlasova u Raškoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja