OSNOVNI SUD U NOVOM SADU: Protivpožarni inspektori oslobođeni optužbi za Kontrast
Foto: Beta/Dragan Gojić

Oslobađajuća presuda

OSNOVNI SUD U NOVOM SADU: Protivpožarni inspektori oslobođeni optužbi za Kontrast

Crna Hronika -

NOVI SAD - Protivpožarni inspektori Tihomir Vulević, Slavko Hajrović i Maja Golubović, danas su u Osnovnom sudu u Novom Sadu oslobođeni optužbe da su zloupotrebili službeni položaj u slučaju „Kontrast“.

U njihovoj nadležnosti je bila kontrola ove diskoteke u kojoj je pre pet godina nastradalo šestoro mladih ljudi.

- Inspektori su obavljali vanredni i kontrolni pregled „Kontrasta“, protiv vlasnika objekta su podnosili prekršajnu prijavu zbog uočenih nedostataka. Rađeno je stručno veštačenje da li je postojala neposredna opasnost od požara zbog uočenih nepravilnosti i da li su mogli doneti rešenje o zatvranju objekta. Uočene nepravilnosti nisu mogle predstavljati opasnost od požara, i objekat nije mogao da se zatvori - obrazlažući presudu rekla je sudija Sanja Perić.

foto: Beta/Dragan Gojić

Protivpožarni inspektori zaduženi za preventivnu zaštitu, koji su bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja, na početku suđenja 2015. godine, izjavili su da ne priznaju krivično delo za koje se terete, a njihovi branioci su smatrali da je optužnica nepotpuna. Suđenje je većim delom bilo zatvoreno za javnost, jer je deo pisane dokumentacije o kojoj su se okrivljeni izjašnjavali nosilo oznaku poverljivo.

Sve troje protivpožarnih inspektora su na suđenju četvorici optuženih za požar u „Kontrastu“, bili saslušani kao svedoci, i govorili su o kontrolama u kojima su bili 2008. i 2010. godine. U prvom slučaju, zakupcu je naloženo da se uradi izlaz za evakuaciju, a vlasniku da uradi projektno-tehničku dokumentaciju. Prilikom druge kontole utvrđeno je da nije nurađena obuka zaposlenih o protivpožarnoj zaštiti, niti je postojao plan obuke.

Podsetimo, u požaru u „Kontrastu“ u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine, nastradali su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.

Četvorica osuđena Zbog požara u „Kontrastu“ 2014. godine izrečene su kazne vlasniku objekta, dvojici zakupaca i električaru. Alojz Ganić je osuđen na četiri godine, ali je posle odležane dve trećine kazne izašao iz zatvora, Slaviša Stanišić je osuđen na devet, Dejan Ratković na sedam, a Miroslav Papuga na devet.

Ranije oslobođeni građevinski inspektor i načelnica turističke inspekcije ! Veselin Kerac građevinski inspektor, koji se takođe teretio da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju diskoteke „Kontrast“, krajem oktobra 2016. je oslobođen optužbe. Radoslava Rončević, načelnica turističke inspekcije kojoj se sudilo za isto krivično delo u slučaju „Kontrast“, početkom juna prošle godine je takođe oslobođena optužbe.

(Kurir.rs/S.Stojanović/ Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja