GODIŠNJICA UŽASA U ŽITIŠTU: Sećanja na krvavi masakr ne blede
Foto: Saša Urošev

OBELEŽEN POMEN ŽRTVAMA SINIŠE ZLATIĆA

GODIŠNJICA UŽASA U ŽITIŠTU: Sećanja na krvavi masakr ne blede

Crna Hronika -

Meštani Žitišta kod Zrenjanina održali parastos nevinim žrtvama ubice koji je pre tačno godinu dana iz ljubomore posejao smrt u lokalnom kafiću tokom seoske slave

ŽITIŠTE - Godinu dana nakon stravičnog masakra tokom kojeg je Siniša Zlatić (38) iz Žitišta rafalima iz „kalašnjikova“ posejao smrt u bašti kafića „Makijato“, sećanja na krvavu noć 2. jula nisu izbledela.

foto: Saša Urošev

Zaslepljen ljubomorom, Zlatić je kobne večeri sa šanka kafića osuo rafalnu paljbu. Ispalio je 26 hitaca i ubio bivšu suprugu Dijanu Savanović (30), Vladimira Mijatovića (40) i Stevana Jojića (40) iz Žitišta, Vladimira Kosovića (34) iz Ravnog Topolovca i Jovanu Popović (20) iz Banatskog Karađorđeva. U sumanutoj pucnjavi ranjeno je još 22 osobe.

Pate za Dijanom

U Žitištu su u subotu održani arhijerejska liturgija i parastos. Tužnom skupu prisustvovale su zauvek unesrećene porodice, vladika banatski Nikanor, ali i predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Večne kuće nedužnih žrtava njihovi najmiliji natopili su suzama.

Sveto Savanović, otac ubijene Dijane, priznaje da bol za ćerkom nikada neće utihnuti.

- Teško mi je palo suđenje i što sam morao da u sudnici ubicu gledam i slušam. Naročito njegove završne reči, kad je smirenim glasom rekao:“ Moja namera nije bila takva. Vreme ne mogu da vratim nazad. Iskreno mi je žao svih stradalih i povređenih“ - kaže Savanović i priznaje da se pre desetak dana veoma uzrujao.

- Slošilo mi se kad sam čuo da Zlatić nije zadovoljan suđenjem i izrečenom kaznom i da je doveden u sudnicu novosadskog Apelacionog suda. Šta uopšte traži neko ko na duši nosi petoro ljudi, a 22 je ranio? To misle i članovi ostalih u crno zavijenih porodica. Za njega bi i kazna u trajanju od sto godina bila mala. Dijana je deset godina zajedničkog života napustila samo da bi ga se rešila. Na kraju je u nju sasuo devet metaka. Desetogodišnji unuk i dalje pati za majkom. O njemu se staramo supruga i ja, a dečak neće ni da čuje za oca i familiju Zlatić - priča za Kurir Savanović.

Odložen Pile fest

Manifestacija Pile fest, tokom koje se i dogodio masakr, u Žitištu je ovog vikenda izostala. To nam je potvrdio Mitar Vučurević, predsednik opštine.

- Vreme leči rane, ali su one još sveže i bolne za porodice koje su ostale bez najmilijih. Nekoliko ranjenih u masakru i dalje je na rehabilitaciji u specijalizovanim ustanovama. Planiramo da našu poznatu turističku manifestaciju održimo tokom drugog avgustovskog vikenda, ali ni blizu kako je to dosad bilo - kazao je on.

foto: Saša Urošev

Lokal u tišini

MUK U „MAKIJATU“

Na sam dan godišnjice zločina u kafiću „Makijato“ biće tiho.

- Vratili su se gosti, ali atmosfera nije ni približna kao nekad. Muzika je uvek tiha, takvi su i naši gosti - kaže Ljubomir Milinović, otac vlasnika.

Kurir / Saša Urošev

Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track