ZBOG MISTERIOZNOG SRBINA SMENJENO 700 FRANCUSKIH CARINIKA: Zoran P. u centru afere koja potresa Evropu!
Foto: Reuters

ŠOK

ZBOG MISTERIOZNOG SRBINA SMENJENO 700 FRANCUSKIH CARINIKA: Zoran P. u centru afere koja potresa Evropu!

Crna Hronika -

Nakon što je naš biznismen priveden, ispostavilo se da je godinama sarađivao sa carinom, koja je zahvaljujući njemu imala ogromne zaplene

PARIZ - Zoran P., srpski biznismen koji godinama živi u Francuskoj, u centru je afere koja poslednjih nekoliko meseci potresa ovu zemlju. On je priveden početkom godine, ali ispostavilo se da je godinama sarađivao sa carinom, zbog čega je ubrzo došlo do smena ogromnog broja državnih službenika, a afera je poprimila još veće razmere.

Sve je izbilo u javnost kad je otkriveno 43 tone kafe i 800.000 evra u birou carine u Avru, za koje je Zoran P. izjavio da su njegovi, a sumnja se da je to uradio da bi zaštitio saradnike iz vrha.

Optužnica kontradiktorna

Prema pisanju francuskih medija, sumnja se da je kafa bila kupljena od crnog novca carine. Nakon sprovođenja istrage Zoranu P. je na teret stavljeno čak 12 različitih krivičnih dela, zbog čega je angažovao jednog od najboljih francuskih advokata, koji je ranije zastupao bivše francuske predsednike Žaka Širaka i Nikolu Sarkozija.

Izvor Kurira, koji je dobro upućen u ovaj slučaj, objašnjava da je optužnica protiv Zorana P. puna kontradiktornosti i nepotpunih informacija.

Platni spisak

- Prema onome što se navodi, ispada da je Zoran P. bukvalno rukovodio francuskom carinom, kao i svim njenim direktorima. Međutim, oni koji znaju pojedinosti o ovom slučaju smatraju da je došlo do raskola između carine, policije i sudstva, i da su se u toj situaciji koplja morala slomiti na nekome. Tužilaštvo je došlo do zaključka da je carina sarađivala sa Zoranom, od koga je godinama dobijala važne informacije, kako bi svojim navodnim dobrim učinkom i brojnim zaplenama ostvarila dobre rezultate i ispunila obavezne kvote propisane zakonom. S druge strane, njemu je bilo omogućeno da neometano uvozi robu. Javna tajna je bila da su doslovno svi iz vrha bili na Zoranovom platnom spisku - kaže sagovornik Kurira.

Uzimali pare i poklone

Ipak, kad je klupko počelo da se odmotava, država je uspela da sazna nelegalne poslove svojih službenika i mnogi su smenjeni zbog sumnje da su od Srbina primali brojne poklone i ostvarili enormnu finansijsku korist. Francuski ministar ekonomije je zbog umešanosti u ovu aferu smenio čak 700 službenika carine, među kojima i dvanaest direktora.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track