SPECIJALNI SUD: Nastavljeno suđenje JSO, sledeće 27. septembra
Foto: Stefan Jokić

BEOGRAD

SPECIJALNI SUD: Nastavljeno suđenje JSO, sledeće 27. septembra

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženim za oružanu pobunu 2001. godine.

Na suđenju su ispitana tri svedoka, a nastavak je zakazan za 27. septembar.

Optuženi su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, zatim bivši komadanti JSO Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić.

Oni u požarevačkom zatvoru Zabela izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Djinđića.

Pored njih, optuženi su bivši pripadnici JSO Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Djinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkriveno ko je pomogao Arkanovim ubicama posle likvidacije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track