ROĐENI OTAC MI JE ČESTITAO KAD SAM GA UBIO: Ubistvo najvećeg srpskog kriminalca viđeno očima njegovog UBICE!

ROĐENI OTAC MI JE ČESTITAO KAD SAM GA UBIO: Ubistvo najvećeg srpskog kriminalca viđeno očima njegovog UBICE!

Crna Hronika -

Jedan od najžešćih momaka beogradskog asfalta Ljubomir Magaš zvani Ljuba Zemunac ubijen je 1986. godine ispred suda u Frankfurtu. Ko je "pravi ubica", obarač je povukao Goran Vuković Majmun i ovo je njegova verzija događaja.

ISPOVEST UBICE LJUBE ZEMUNCA: Bio mi je idol ali sam ga se i plašio, i kad sam opalio prvi metak...

- Od Ljubine pogibije najmanje sam ja izvukao koristi. Jedino što sam poslat na robiju. Drugi su odahnuli. Nikakvog razloga nisam imao da pucam u Ljubu, da bih se ja digao i proslavio. To mi nije bio cilj u životu. Poštovao sam ga kao nedostižnog uzora za svakog kriminalca. U Jugoslaviji su govorili da sam Ljubu ubio u dogovoru sa nemačkim policajcem Otom Lederom i obezglavio frankfurtsko podzemlje, odnosno stavio tačku na seriju političkih ubistava koju su za Udbu izveli Ljuba i njegovi ljudi, a u Nemačkoj – da sam ga ubio po nalogu Udbe.

Jedan svedok je, čak, tvrdio da je nemačka policija organizovala to ubistvo, pošto pola sata nije dozvolila da dođe Hitna pomoć, dok Ljuba ne umre. Da sam to i uradio u dogovoru s Nemcima, oni bi valjda organizovali da ga ubijem negde na skrovitom mestu, a ne pred zgradom suda naočigled slučajnih i nepotrebnih svedoka i prolaznika. U tom slučaju, verovatno ne bih posle odležane kazne bio proteran iz Nemačke, uz trajnu zabranu ponovnog ulaska.

Mom ocu, koji je dugo radio u KOS-u, nije bilo nimalo krivo što sam ubio Ljubu Zemunca. Čak mi je i čestitao. Mogu da se pohvalim da nikad nisam ništa uradio za Udbu uprkos brojnim prilikama i ponudama. Ima ih dosta koji su to radili i verovatno će im se kad-tad to obiti o glavu - govorio je Vuković.

On je i ranije govorio da mu je Magaš idol, ali su se svađali oko podele "resora" u Frankfurtu.

Vuković je bio vlasnik nekoliko noćnih klubova u Beogradu. Ubijen je 1994. godine. Dvojica muškaraca su prišla njegovim kolima i izrešetali ga, posle čega je Vuković odmah umro. Pre toga je preživeo 5 atentata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pet najvećih kriminalaca iz 80-ih godina prošlog veka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track