SLUČAJ PREBIJANJA TOKOM PARADE PONOSA: Završeno suđenje žandarmima, presuda 8. decembra
Foto: Stefan Jokić

VIŠI SUD U BEOGRADU

SLUČAJ PREBIJANJA TOKOM PARADE PONOSA: Završeno suđenje žandarmima, presuda 8. decembra

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu okončao je suđenje i zakazao za 8. decembar objavljivanje prvostepene presude osmorici žandarma povodom napada na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom "Parade ponosa" 2014. godine.

Presuda će biti objavljena u 8. decembra u 9 sati u sudnici 13.

U završnoj reči Više javno tužilaštvo predložilo je sudu da osmoricu žandarma osudi na kazne od jedne odnosno dve godine zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Preciziranom optužnicom sedam žandarma je optuženo za krivično delo "napad na vojno lice u vršenju vojne službe" u sticaju sa krivičnim delom "zlostavljanje i mučenje", odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Za to delo optuženi su: Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i za njih je tužilaštvo predložilo kaznu od dve godine zatvora.

Za tadašnjeg komadanta ovog voda Žandarmerije iz Niša Radeta Matića, tužilaštvo je predložilo godinu dana zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, odnosno zbog što nije sprečio napad.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju uz zid zgrade.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja