SRPSKI KRALJ AMFETAMINA PAO U MAKEDONIJI: Zarubica pravio omiljenu drogu džihadista
Foto: Privatna Arhiva

uspešna akcija

SRPSKI KRALJ AMFETAMINA PAO U MAKEDONIJI: Zarubica pravio omiljenu drogu džihadista

Crna Hronika -

Nebojša Stefanović, ministar policije, potvrdio da je prilikom hapšenja Milana Zarubice zaplenjeno 300 kilograma sintetičke droge kaptagon, koju koriste borci Islamske države

Doktor Milan Zarubica, jedan od najvećih proizvođača sintetičke droge na ovim prostorima, koji je uhapšen Makedoniji, proizvodio je u ilegalnoj laboratoriji u Tetovu kaptagon, novu sintetičku drogu, koju zovi i „hemijska hrabrost“ i „lek džihadista“, jer je koriste teroristi Islamske države (IS)!

foto: Privatna Arhiva

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je reč o zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije.

- Nakon akcije koja je trajala gotovo godinu dana policija je pažljivo pratila sve aktivnosti Milana Zarubice, transport opreme koji se kretao iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju, kao i pravljenje laboratorija koje su služile za pripremu sintetičke droge. U ovoj operaciji pažljivo su praćeni svi saradnici Zarubice, a identifikovani su i potencijalni kupci i zbog toga je akcija toliko trajala, jer smo želeli da obezbedimo kvalitetne i čvrste dokaze za hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe - rekao je ministar Stefanović.

Srpski ministar policije je pojasnio da je ova zaplena 300 kilograma sintetičke droge značajna upravo zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi.

- Ratnici IS koriste ovu drogu, koja im daje hrabrost i čini ih euforičnim u borbi, ali ih i drži budnim. Samo jednu tabletu plaćaju preko 20 dolara. Ona se najčešće švercuje preko Turske - otkriva izvor Kurira.

foto: Privatna Arhiva

Ministar Stefanović potvrdio je da će se ta akcija najverovatnije nastaviti upravo i na teritoriji Turske.

- U saradnji s policijom te države, došli smo do identiteta potencijalnih kupaca. Veoma je dobro što je uhapšen Milan Zarubica, jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima bio je poznat po ovoj delatnosti i ranije - rekao je ministar i potvrdio da su otkrivene dve laboratorije, u Makedoniji i Srbiji.

foto: Privatna Arhiva

MUP je juče potvrdio da je, osim Zarubice, u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije uhapšeno još sedam pripadnika ove grupe.

- Laboratorija u Tetovu u kojoj su pravili novu sintetičku drogu i izvozili je izuzetno je moderna i ima i pogon za tabletiranje. Prilikom pretresa u njoj je zaplenjena sintetička droga, koja se najviše koristi u Siriji - otkriva sagovornik Kurira.

ANTER

Zarubica tvrdio: Pravim lek za koncetraciju

Doktor Milan Zarubica je do 2003 - kada je prvi put uhapšen i posle sudskog postupka zbog istog krivičnog dela, proizvodnje sintetičke droge, bio osuđen na 11 godina zatvora - bio ugledan poslovni čovek.

Tokom izdržavanja kazne, pošto je bio „slobodnjak“, ispostavilo se, nastavio je isti biznis, pa je u maju 2011. ponovo uhapšen.

Priznao je krivicu, napravio sporazum s tužilaštvom i tada je osuđen na još tri godine zatvora, koje je u međuvremenu odslužio.

- Na suđenju je tvrdio da on ne pravi drogu, već lekove za koncentraciju - podseća sagovornik Kurira.

Kurir.rs/Jelena Spasić

POGLLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track