ARKANOV TELOHRANITELJ NIJE KRIV ZA IZNUDU: Sud oslobodio Zvonka Mateovića!
Foto: Shutterstock, MUP

Pravosnažna oslobađajuća presuda

ARKANOV TELOHRANITELJ NIJE KRIV ZA IZNUDU: Sud oslobodio Zvonka Mateovića!

Crna Hronika -

Nema dokaza da su Zvonko Mateović i još dvojica okrivljenih 2003. godine pokušali da otmu novac od oštećenog D. Š.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je, zbog nedostatka dokaza, oslobodio Zvonka Mateovića i još dvojicu okrivljenih od optužbi za pokušaj iznude 203.850 nemačkih maraka 2003. godine od oštećenog D. Š, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom Mateoviću, koji je poznat javnosti kao nekadašnji telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana, preinačena je prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je 2016. bio osuđen zbog iznude u pokušaju na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci, s rokom provere od tri godine, koliko su bili dobili i Srđan Šošić i Vladimir Popović.

Dug pokojniku

Prema obrazloženju Apelacionog suda, osnovano se izjavljenim žalbama osporava pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja u presudi, jer nema dokaza da su oni imali nameru pribavljanja protivpravne imovinske koristi od D. Š.

- Iz iskaza oštećenog, čiji iskaz je prvostepeni sud prihvatio, proizlazi da okrivljeni od njega nikad nisu tražili iznos od 203.850 maraka, već da su mu tražili da na ime duga prema pokojnom M. S. isplati iznos od milion nemačkih maraka, pri čemu je tokom postupka utvrđeno da je dug oštećenog prema M. S. iznosio 796.150 maraka - navodi Apelacioni sud.

Apelacioni sud je prihvatio odbrane okrivljenih, koji su negirali krivično delo, jer su potvrđene izvedenim dokazima, pa je, kako se navodi, zaključio da nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo iznude u pokušaju, u saizvršilaštvu.

foto: Shutterstock

Apsolutna zastarelost

Taj sud je naveo da je imao u vidu da su okrivljeni kritičnom prilikom prema oštećenom primenili silu, ali da zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja ne bi mogli da budu osuđeni za neko drugo krivično delo jer se „kritični događaj odigrao 2003. godine, a nije dokazano postojanje namere protivpravne imovinske koristi“.

Mateović je poznat kao telohranitelj ubijenog predsednika Željka Ražnatovića Arkana. On je, prilikom atentata na Ražnatovića u hotelu „Interkontinental“ 2000. godine ranio Dobrosava Gavrića.

J. I. - Foto: Shutterstock; MUP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: EVO zbog čega Nebojša Čović može da bude osuđen na 12 godina zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track