SUĐENJE ZA UTAJU POREZA: Miroslav Mišković zove Dodika i Đukanovića za svedoke
Foto: Nebojša Mandić

Izlaganje advokata vlasnika „Delte“

SUĐENJE ZA UTAJU POREZA: Miroslav Mišković zove Dodika i Đukanovića za svedoke

Crna Hronika -

Miroslav Mišković je u vreme kada je po optužnici počinio krivično delo bio u Crnoj Gori i RS, kaže Tomanović

Advokat Zdenko Tomanović, branilac Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga“, optuženog da je pomagao sinu Marku Miškoviću u utaji poreza, juče je u uvodnom izlaganju pred početak suđenja od veća Specijalnog suda zatražio da kao svedoke pozove predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tomanović je objasnio da dvojicu državnika poziva jer je njegov klijent tokom 2008, u vreme kada je po optužnici počinio krivično delo, bio u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Sve po zakonu

Advokat vlasnika „Delte“ istakao je da Mišković nije uradio ništa što nije bilo po zakonu. Prema njegovim rečima, Mišković, kao i svi drugi optuženi za poresku utaju tokom 2008, postupali su po uputstvima Ministarstva finansija. On je naveo i da po tim uputstvima, kao i po analizama objavljenim u Privrednom savetniku proizilazi da u predmetnoj transakciji nema poreske obaveze.

- Te godine ne postoji nijedan drugi akt državnih organa koji govori suprotno. Naknadna pamet ni sa jednog aspekta ne može da objasni da su optuženi mogli da znaju da će posle šest-sedam godina neko te propise tumačiti drugačije. Ta naknadna pamet države može da se svede pod rečenicu da pravne odredbe nisu bile najjasnije. Ako nisu bile najjasnije, ne može se tražiti bilo čija odgovornost - rekao je Tomanović.

Ukinuta presuda

On je istakao da je svaka radnja preduzeta protiv Miroslava Miškovića bila najavljena, od hapšenja do prvostepene presude, koja je ukinuta.

- Najviše su se u tim najavama takmičili predstavnici izvršne vlasti, koji su svoj izborni program bazirali na kršenju pretpostavke nevinosti - rekao je Tomanović.

J. S. - Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Advokat Tomanović: Presudom Miškoviću političke želje dobile su odoru pravde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track