PALI NA FALŠ DOLARIMA: Falsifikatorima od 4 do 7 godina robije i kazna od 200.000!
Foto: AP/Ilustracija

Specijalni sud u Beogradu

PALI NA FALŠ DOLARIMA: Falsifikatorima od 4 do 7 godina robije i kazna od 200.000!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dinara Zorana Radojčina kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila falsifikovajem američkih dolara, a pripadnike grupe na kazne zatvora od četiri do pet godina i novčane kazne od po 120.000 dinara.

Ivan Dajić je osuđen na jednistvenu kaznu zatvora od četiri godine i osam meseci, Branislav Savić pet godina I osam meseci zatvora, Dejan Ćulum četiri godine, a Zoran Nikolić i Goran Nikolić osuđeni su na po čeiri I po godine zatvora.

foto: Beta/Sinhua

Svi su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje novca. Ovo je prvostepena presuda na koju I tužilaštvo I osuđeni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Radojičin je osuđen jer je u svojoj štampariji koja je otkrivena zahvaljujući postojanju zajedničkog istražnog tima Srbije i Češke, organizovao pravljenje lažnog američnog novca u apoenima od 100 američkih dolara.

Otkiveno je 4.645 komada lažnih novčanica od ukupno u iznosu od oko 500.000 falsifikovanih dolara dolara.

Radojčin je predavao falsifikovani novac pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su vršili distribuciju i stavljaliu opticaj lažni novac na teritorijama Republike Srbije,državama u okruženju, Republike Mađarske, RepublikeČeške i drugim državama Evropske Unije.

Iznos od oko 150.000 falsifikovanih dolara predao je Draganu Radinkoviću i Goranu Vučiniću koji su imali zadatak da taj novac dalje distribuiraju i dalje prodaju I to 20.000 lažnih dolara u Mađarskoj, a 130.000 dolara u Češkoj gde su uhapšeni prilikom prodaje, I dalje procesuirani.

Radinkoviću i Vučiniću je prvostepenom presudom od 20.septembra 2016. Godine Okružni sud u Brnu izrekao kaznu od po osam godina zatvora koja im je preinačena pravnosnažnom drugostepenom presudom Vrhovnog suda u Olomoucu 9.februara 2017. godine na po sedam godina zatvora.

Tužilaštvo za organizovani criminal u saopštenju navodi da je ovo je bila prva realizacija koja je sprovedena na osnovu Sporazuma o zajedničkom istražnom timu između Republike Češke i Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track