GIŠKA JE BIO PRAVI RATNIK, ARKAN SE SAMO SLIKAO! Ispovest saborca komandanta Srpske garde: EVO ZAŠTO SMO PREBILI ČANKA!
Foto: Fonet, Privatna Arhiva

EKSKLUZIVNO!

GIŠKA JE BIO PRAVI RATNIK, ARKAN SE SAMO SLIKAO! Ispovest saborca komandanta Srpske garde: EVO ZAŠTO SMO PREBILI ČANKA!

Crna Hronika -

Velika je razlika između Đorđa Božovića i Željka Ražnatovića, Giška je komandovao: „Za mnom“, dok je Arkan dolazio po završetku borbi i hvalio se novinarima, kaže Đurađ Fibišan, kom je Giška umro na rukama

Željko Ražnatović nije mogao da se poredi s Đorđem Božovićem. Giška je predvodio ratnike, dok je Arkan dolazio na prvu liniju fronta kada bi sve bilo gotovo, dovodio televiziju i hvalio se.

Ovo tvrdi Đurađ Fibišan, saborac komandanta Srpske garde Đorđa Božovića, koji je juče ekskluzivno za Kurir ispričao kako je Giška poginuo u Gospiću pre 27 godina. U nastavku ispovesti govorio je o susretima s ličnostima iz sveta tajnih službi, politike, podzemlja, crkve, vojske...

- Velika je razlika između Giške i Arkana. Giška je uvek išao ispred svojih vojnika, bio je u prvim borbenim redovima, ostaće upamćena njegova komanda: „Za mnom, za mnom“, koju Ražnatović nikada nije izgovorio. Arkan bi dolazio kada se sve završi, dovodio bi TV ekipe i slikao se. Giška to nije radio. Arkan je, inače, s oružjem ulazio u crkvu - priča Đurađ.

Vuk: Napravite gardu

Fibišan priča o Vuku Draškoviću i Srpskoj gardi.

- Vuk nikada nije bio s nama. On je samo rekao: „Ako su Hrvati napravili zenge, napravite i vi Srpsku gardu.“ On se nikada nije mešao, većina nas je bila iz SPO i zato su gardu vezivali za njega - kaže Fibišan.

Đurađ otkriva i kako je protekao susret s političarem Nenadom Čankom u avgustu 1991.

- Branislav Dugi Lainović i ja otišli smo u armi-šop u Novom Sadu i tamo naleteli na Čanka. On se tada prvi zalagao za priznanje Slovenije. To nas je iziritiralo. Dugi mu je lupio šamar, a ja sam ga udario pesnicom u glavu - kaže naš sagovornik.

foto: Marina Lopičić

O Vojislavu Šešelju nema lepih reči.

- Šešelj vređa pokojnog Gišku. Bolje mu je da ćuti. Poručujem mu da ga više ne stavlja u usta - kaže Fibišan.

Đurađ prepričava i Giškin susret s Ratkom Mladićem u Hrvatskoj.

- Srbima smo delili kokarde. Naišao je Ratko Mladić, tada je još nosio petokarku, i naredio meštanima i Giški da poskidaju kokarde. Giška je odbio. Rekao je Mladiću: „Ti mi je skini.“ Ratko se okrenuo i otišao. Kasnije se Mladić pojavio sa srpskom trobojkom na glavi - kaže Đurađ.

foto: Fonet

Nije prežalio rad za DB

Naš sagovornik kaže i da Božović nije mogao sam sebi da oprosti to što je radio za DB i njegovog šefa Staneta Dolanca.

- Govorio je da mu je to bio najveći greh. Giška to nikada nije prežalio - priča Fibišan.

ISPOVEST SABORCA KOMANDANTA SRPSKE GARDE: Giška mi je umro na rukama, upucali su ga Hrvati!

foto: Privatna Arhiva

Fibišan tvrdi da DB stoji iza zločina

BELOG UBIO NASER ORIĆ

Branislav Matić Beli, Giškin najbolji prijatelj, ubijen je 4. avgusta 1991. ispred svoje kuće na Voždovcu.

- Vraćali smo se iz Takova sa smotre Srpske garde. Bio sam s Giškom, a Matić je ranije krenuo drugim kolima. Usput smo čuli šta se desilo. Kada smo stigli na Voždovac, Giška mi je, sluteći da Beli nije živ, rekao: „Idi ti, Đuro.“ Beli je ležao u lokvi krvi. Pored Belog je bio njegov otac - priča Fibišan i dodaje:

- Ubeđen sam da iza ubistva stoji DB jer je Beli smetao državi, pomagao je opoziciju. Ubica je Naser Orić, tadašnji pripadnik Specijalnih jedinica saveznog MUP, a kasnije komandant Armije BiH.

foto: Profimedia

Kurir / Rajko Nedić

Foto: Privatna arhiva, Profimedia, Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track