AUSTRALIJSKOM DILERU BEOGRADSKI SUD ODREDIO EKSTRADICIONI PRITVOR: Čeka se izručenje Australiji
Foto: Printscreen

proces izručenja

AUSTRALIJSKOM DILERU BEOGRADSKI SUD ODREDIO EKSTRADICIONI PRITVOR: Čeka se izručenje Australiji

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu odredio je ekstradicioni pritvor australijskom državljaninu Dejvidu Kembelu, koji je po poternici Interpola iz Kambere uhapšen u hotelu Metropol u Beogradu sredinom januara, zajedno sa još dvojicom sunarodnika Tristanom Votersom i Rohanom Arnoldom zbog sumnje da su učestvovali u međunardonom švercu kokaina.

Kembel je međutim u pritvoru od hapšenja u januaru, jer se protiv njega vodi postupak i u beogradskom Višem javnom tužilastvu zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, koji je kod njega pronađen prilikom hapšenja. Taj pritvor mu je produžen 14. januara zbog opasnosti od bekstva. Ekstradicioni pritvor će prema njemu biti primenjen i računaće se od momenta prestanka razloga za dalje trajanje pritvora koji mu je određen u krivičnom postupku koji se vodi zbog pištolja.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da mu je ekstradicinioni pritvor određen u postupku po međunarodnoj poternici Interpola Kanbera, na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Inače, Specijalni sud u Beogradu je 20. januara doneo rešenje kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Votersa i Arnolda pravosudnim organima Komonvelta Australije.

Voters ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovo rešenje, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, pa će njegova ekstradicija biti sprovedena po skraćenom postupku. Konačnu odluku o izručenju obojice u svakom slučaju doneće ministar pravde Srbije, kome je Australija dostavila molbu za izručenje. Sva trojica su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) zaplenjena je i velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE BIO RAZLOG NAPADA NA AMBASADU SAD U PODGORICI! Jauković u pismu porodici objasnio zašto je bacio bombu na ambasadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track