Najnovije vesti

SRBIJA IZRUČUJE AUSTRALIJI  2 MEĐUNARODNA DILERA DROGOM: Specijalni sud odobrio ekstradiciju, ali samo jedan je dao pristanak
Foto: Printscreen, Printscreen/rohanarnold.com

borba protiv droge

SRBIJA IZRUČUJE AUSTRALIJI 2 MEĐUNARODNA DILERA DROGOM: Specijalni sud odobrio ekstradiciju, ali samo jedan je dao pristanak

Crna Hronika

Specijalni sud u Beogradu odobrio je ekstradiciju dvojice državljana Australije Tristana Votersa i Rohana Arnolda, koji su sredinom januara uhapšeni u beogradskom hotelu Metropol zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Voters ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovo rešenje, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, pa će njegova ekstradicija biti sprovedena po skraćenom postupku. Konačnu odluku o izručenju obojice u svakom slučaju donosi ministar pravde Srbije, kome je Australija dostavila molbu za izručenje.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično veće 20. januara donelo rešenja kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Votersa i Arnolda nadležnom pravosudnom organu Komonvelta Australije.

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge" Arnolda traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za posedovanje ilegalno uvezene granicno kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju i pokušaj posedovanja komercijalne kolicine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge.

Protiv rešenja o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Voters i njegov branilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rešenja, napomenula je Stanković. Što se tiče Arnolda on se pred Specijalnim sudom u Beogradu izjasnio da želi da bude izručen Komonveltu Australije po pojednostavljenom postupku u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije.

Zbog toga, kako je pojasnila Stanković, protiv rešenja kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje nije dozvoljena žalba, već će spisi biti prosledeni Ministarstvu prave na dalje postupanje. Voters i Arnold nalaze se u u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao INTERPOL u Kanberi.

Prvih osam dana od hapšenja, 16. januara, bili smešteni u Prihvatilištu za strance, a nakon odluke suda, prebačeni su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu (CZ), gde će sačekati konačnu odluku o molbi za izručenje.

Trećeg uhapšenog u akciji u Metropolu, Dejvida Kembela (48) takođe INTERPOL u Kamberi, ali molba za njegovo izručenje još nije stigla Ministarstvu pravde Srbije.

Kembelu je međutim nakon hapšenja u Metropolu određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, jer je neovlašćeno nosio pištolj. Sva trojica su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapseni su Voters, Arnold i Kembel i tada je od njih zaplenjena velika količina novca. Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen, Printscreen/rohanarnold.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...