HAPŠENJE NARKO-BOSA U METROPOLU: Australija zatražila od Srbije izručenje Votersa i Rohana
Foto: Printscreen

HAPŠENJE NARKO-BOSA U METROPOLU: Australija zatražila od Srbije izručenje Votersa i Rohana

Crna Hronika -

Australija je zatražila od Srbije da joj izruči dvojicu svojih državljana, Tristana Votersa i Rohana Arnolda, koji su sredinom januara uhapšeni u beogradskom hotelu Metropol zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina.

Molba za izručenje dostavljena je prošle sedmice Ministarstvu pravde Srbije i prosleđena je Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), koji će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje, rečeno je danas u Ministarstvu pravde za Tanjug.

Konačnu odluku o molbu za izručenje u svakom slučaju će doneti ministar pravde Srbije.

Voters i Arnold nalaze se u u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao INTERPOL u Kanberi.

foto: Kurir

Prvih osam dana od hapšenja, 16. januara, bili smešteni u Prihvatilištu za strance, a nakon odluke suda, prebačeni su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu (CZ), gde će sačekati odluku o mobli za izručenje.

Trećeg uhapšenog u akciji u Metropolu, Dejvida Kembela (48) ne traži Australija, ali je njemu nakon hapšenja određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, jer je neovlašćeno nosio pištolj.

Sva trojica su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapsili su Votersa, Arnolda i Kembela i tada su njih je zaplenili veliku količinu novca.

foto: MUP Srbije

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track