TRAGEDIJA U VRANJSKOJ BANJI: Dete (4) preminulo od malih boginja
Foto: Tatjana Stamenković

u kliničkom toku došlo do razvoja zapaljenja pluća

TRAGEDIJA U VRANJSKOJ BANJI: Dete (4) preminulo od malih boginja

Crna Hronika -

Četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje preminulo je u Kliničkom centru u Nišu od komplikacija nastalih nakon oboljevanja od malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

foto: Tatjana Stamenković

Dete je, prema rečima Slađana Stankovića, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Vranju lečeno zbog neuroloških oboljenja na Dečijoj internoj klinici na odeljenju neurologije u Nišu od 25 decembra 2017. Prevedeno je nakon toga na odeljenje pulmologije zbog upale pluća i teške kliničke.

“Virus morbila je potvrđen na Torlaku 31. januara. Dete je tamo za vreme hospitalizacije dobilo morbile, a u poslednjih mesec dana bilo je na aparatima za veštačko disanje. Došlo je do komplikacija morbila na plućima i dete je nažalost preminulo 27. februara od posledica upale pluća”, kaže doctor Stanković.

foto: Tatjana Stamenković

Prema zvaničnim informacijama dete nije bilo vakcinisano protiv morbila.

Dаnа 1. marta 2018. gоdinе Кliničкi cеntаr Niš priјаviо је smrtni ishоd коd dеtеtа uzrаstа čеtiri gоdinе iz Vrаnjsке Bаnjе, које niје bilо vакcinisаnо, stoji u saopštenju “Batuta”.

“Dobili smo juče informaciju sa Klinike u Nišu da je dete preminulo .To je, zvanično, šesti smrtni ishod nakon oboljevanja od malih boginja i prvi na jugu zemlje”, napominje doktor Stanković.

U Pčinjskom okrugu je prema rečima doktora Stankovića u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Preševu prijavljena epidemija malih boginja.

“Epidemiološka situacija je nepovoljna u našem okrugu. Juče je prijavljena epidemija na području Vranja. Imamo i jedan slučaj sumnje na oboljevanje od morbila u Bosilegradu. To je prvi slučaj tamo koji će se potvrđivati danas na Torlaku. Kod nas je malo nepovoljnija situacija u odnosu na druge okruge u Srbiji”, ukazuje doktor Stanković.

(Kurir.rs/T. Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track