IZA REŠETAKA NE ZAVRŠAVAJU SAMO ŽIVOTNI FAKULTET: Ovo je ispovest osuđenika koji su diplomirali na robiji na koju niko ne ostaje ravnodušan
Foto: Nebojša Mandić

Polažu ispite na robiji

IZA REŠETAKA NE ZAVRŠAVAJU SAMO ŽIVOTNI FAKULTET: Ovo je ispovest osuđenika koji su diplomirali na robiji na koju niko ne ostaje ravnodušan

Crna Hronika -

U Srbiji je u protekle tri godine 32 osuđenika završilo fakultet, dok je tokom 2016. i 2017. njih 268 prošlo stručnu obuku

Za zatvore važi već uobičajena fraza da se tamo završava životni fakultet, ali u Srbiji je i te kako moguće da se iza rešetaka steknu visoko obrazovanje i diploma. U našoj zemlji su u protekle tri godine 32 osuđenika završila fakultet, dok je tokom 2016. i 2017. njih 268 prošlo stručnu obuku.

U srpskim zatvorima trenutno ima više od 10.000 osuđenika, a obrazovanje je odličan način da se resocijalizuju kada izađu na slobodu. Slavica Radovanović, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kaže za Kurir da je 2015. u Srbiji fakultet završilo 15 osuđenika, u 2016. njih 11, dok je u protekloj godini fakultetsko obrazovanje steklo šest osuđenika.

Bivši osuđenik

UČENJE ME JE VRATILO U ŽIVOT

Jedan od bivših osuđenika kaže da je završio fakultet iz rešetaka:

- Napravio sam glupost u mladosti bio sam student. Međutim, položio sam preostale ispite. Zasnovao sam porodicu, imam decu i posao. Moj život se od slepog vratio na pravi kolosek.

Matura u ćeliji

- Ukoliko su smešteni u poluotvorenom odeljenju zavoda, osuđenici ispite polažu van njega i odlaze sami jer su im dodeljene pogodnosti poput odlaska kući za vikend i izlazak u grad. Ako su smešteni u zatvorenom delu, u upravu zavoda dolaze profesori, pa osuđenici tu polažu ispite. Postoje i slučajevi i da osuđeni polažu ispite van zavoda, u pratnji komandira - priča Radovanović za Kurir.

Kako kaže, zavodi, u skladu sa mogućnostima, obezbeđuju prostorije i potrebne uslove u kojima osuđenici uče za ispite.

- U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, osuđeni imaju pravo na osnovno i srednje, ali i druge vidove obrazovanja. Odobrava im se i vanredno školovanje. Ni u jednoj diplomi niti stečenom sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od zavoda kako bi se izbeglo žigosanje osuđenika u društvu po isteku kazne - naglašava naša sagovornica i dodaje:

Obuka za zanate

- U zavodima se organizuje opismenjavanje, osnovnoškolsko i srednjestručno obrazovanje, kursevi i osposobljavanje za zanimanja. Osuđeni se obučavaju za varioce, bravare, stolare, pekare, elektroinstalatere, programere za Auto ked i Solid vorks, obučavaju se za rad na CNC mašinama, metalostugarskim mašinama... - navodi portparolka.

foto: Dragana Udovičić

Prema njenim rečima, osuđenici sa stručnim obrazovanjem imaju bolji tretman u periodu izdržavanja kazne.

- Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem osuđeni stiču neophodno iskustvo, dobijaju verifikovane sertifikate, imaju bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i pripremaju se za potpuno udaljavanje od kriminalnih aktivnosti - rekla je Slavica Radovanović.

Rezultati

OSUĐENICI VRLODOBRI

Slavica Radovanović kaže za Kurir da se u zavodima u Srbiji realizuju srednje obrazovanje i stručne obuke, u čemu su osuđenici uspešni:

- U protekle dve godine stručnu obuku završilo je 268 polaznika, i to sa vrlodobrim uspehom, sa prosečnom ocenom 4,28. Ove školske godine privode se kraju obuke sa 147 polaznika, što je do sada najveći broj polaznika.

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja