NOVI SAD: Suđenje neonacistima odloženo zbog godišnjih odmora
Foto: Printscreen Youtube

nastavak zakazan za 19. jul

NOVI SAD: Suđenje neonacistima odloženo zbog godišnjih odmora

Crna Hronika -

NOVI SAD - Suđenje neformalnom vodji zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću, optuženim da su 7. oktobra 2007. napadom na antifašiste izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, nije danas održano u novosadskom sudu, jer je sudija Slobodanka Gutović otišla na godišnji odmor.

Novinarima koji su došli na najavljeni glavni pretres to je danas saopštila službenica suda i dodala da je nastavak suđenja zakazan za 19. jul.

foto: Marina Lopičić

Osim novinarima, svim ostalim učesnicima u postupku uredno je javljeno da današnje suđenje neće biti održano. Incident se dogodio 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu", koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput "Vojvodina - Srbija", "Srbija Srbima", "Ubi pedera" i "Ratko Mladić", a u koškanju je povredjeno i više gradjana.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je pre dve godine tužilaštvo odustalo od njihovog daljeg gonjenja zbog načela "Ne bis in idem", po kojem jedno lice ne može dva puta odgovarati za isto delo.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 19. jula kada će biti saslušani preostali pripadnici žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbedjivali skup.

Takodje je predvidjeno da bude emitovan policijski snimak incidenta u Domu vojske. Suđenje optuženim neonacistima današnjim odlaganjem ulazi u 12. godinu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja