NEDELJOM U KURIRU CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA! Misterija sakatog leša 3. deo: Glava i odsečene noge isplivale iz Morave!
Foto: Arhiva

Zločin koji je šokirao Kraljevinu Jugoslaviju

NEDELJOM U KURIRU CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA! Misterija sakatog leša 3. deo: Glava i odsečene noge isplivale iz Morave!

Crna Hronika -

Policija je sumnjala da pronađeni delovi tela pripadaju Igoru Rikmanu, ali se utvrdilo da je on živ i da se nalazi u Južnoj Americi Policija je mesecima bezuspešno pokušavala da identifikuje osakaćen leš muškarca koji je u Niš doputovao vozom iz Beograda u maju 1929, a svi tragovi koji su naizgled vodili ka ubici završavali su u ćorsokaku

Istraga najmisterioznijeg slučaja u međuratnom Beogradu, koja se ubrzo nakon jezivog otkrića muškog leša bez glave i nogu na niškoj železničkoj stanici koncentrisala na podstanarsku kuću u beogradskoj Topolskoj ulici na Vračaru, iznenada se našla na mrtvoj tački.

Otputovao u Brazil

Indicije da obezglavljeni trup pripada Igoru Rikmanu, stanaru iz Topolske, koji je tih dana navodno otputovao u Brazil, ubrzo su se pokazale kao neosnovane. Sumnje su dodatno podgrejavale informacije da je Rikman bio zaljubljenik u sudsku medicinu i seciranje leševa, kao i da je s prijateljem baš tih dana otputovao u Brazil, u koji nikada nije stigao. Policija je, međutim, dobila potvrdu da je on živ i zdrav u Južnoj Americi.

„Opet istraga u Topolskoj 12“, bio je jedan od naslova u dnevniku Vreme, čiji su novinari bili toliko obuzeti ovim slučajem da su na kraju počeli da vode sopstvenu istragu. Tako je jedan novinar saznao da se prva Rikmanova komšinica, izvesna Sonja Dolgi, nedavno razvela, a da joj je muž potom - nestao. Taman kada se učinilo da je leš na pragu konačne identifikacije, nestali bivši suprug javio se živ iz Kragujevca.

Bezuspešno je policija molila novinare da se drže po strani i ne ometaju istragu. Njih je te 1929. više intrigirala ova priča od, recimo, slučaja banatske veštice i trovačice Anujke, pa čak i od suđenja Puniši Račiću zbog „skupštinskog“ ubistva Stjepana Radića, koji su se odvijali u isto vreme.

foto: Arhiva

Dečaci našli džak

Mesec i po dana kasnije, dvojica dečaka pronalaze u Moravi kod Kraljeva džak sa odsečenom glavom i nogama. Policija dokazuje da pripadaju obezglavljenom lešu, ali zbog poodmaklog stadijuma raspadanja ne pružaju mnogo novih tragova. Šef tadašnje tehničke policije Aleksandar Andonović obaveštava javnost da će specijalnim naučnim metodama biti izvršena rekonstrukcija lica na pronađenoj glavi, nakon čega se očekuje da će leš biti identifikovan.

sledeće nedelje - epilog

Kurir / Ivan Milićević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track