IMA I DRUGIH KRIMINALNIH GRUPA: Ratuju i barski i budvanski klan
Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

rat mafije

IMA I DRUGIH KRIMINALNIH GRUPA: Ratuju i barski i budvanski klan

Crna Hronika -

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je crnogorska mafija predstavljala jedan od prvih oblika organizovanog kriminala na području bivše Jugoslavije, pa njihova snaga danas ne bi trebalo d a čudi.

- Oni su tokom godina izgradili ne samo personalnu jačinu već i vojnike, stalne članove i organizacionu strukturu. Oni su pravi primer mafije povezane sa tajnim policijama, bivšim funkcionerima policije, raznim političarima, i možemo reći da su jedna od najjačih mafija posle italijanske u Evropi - objašnjava Spasić.

Crnogorska mafija bila je jedan od prvih oblika organizovanog kriminala na području bivše Jugoslavije

Sigurna kuća

Naš sagovornik ističe da su se sukobi škaljarskog i kavačkog klana preneli na Srbiju jer je Crna Gora mala zemlja, ali da ih ima i širom Balkana, u Nemačkoj, Španiji i JAR.

- Srbija je bila sigurna kuća za crnogorske kriminalce, pa su oni kad izvrše zločin dole, bežali u Beograd. Izgleda da se sigurna kuća prepunila. Kod nas ima sigurno i obračuna barskog i budvanskog klana, koji koriste sukob koji je nastao među „škaljarcima“ i „kavčanima“, i u Srbiji se biju svi protiv svih. Bog ne može da predvidi do kada će ovo trajati, ali je pitanje koliko će sukobi biti intenzivni - dodao je Spasić.

NE ZNA SE KAKO ĆE SE SVE ZAVRŠITI BOŽA SPASIĆ, BIVŠI OPERATIVAC DRŽAVNE BEZBEDNOSTI
NE ZNA SE KAKO ĆE SE SVE ZAVRŠITI BOŽA SPASIĆ, BIVŠI OPERATIVAC DRŽAVNE BEZBEDNOSTIfoto: Marina Lopičić

On smatra da je Srbija preduzela ozbiljne korake u povećanju bezbednosti .

- Sačinjavanje bezbednosnih spiskova, preduzimanje operativnih mera, praćenje aktivnosti u Beogradu, naravno, nisu dovoljni. Država ne može predvideti obračune, ali može sanirati štetu hapšenjem kriminalaca, proterivanjem, podizanjem nivoa bezbednosti u gradu racijama i maksimalnim kontrolama - rekao nam je nekadašnji pripadnik DB.

Kriminolog Zlatko Nikolić, međutim, smatra da je moguće da će se rat klanova okončati pojavom neke treće sile.

- Moguć je scenario da se pojavi neko treći, ko sada nije ni na vidiku, neki moćniji bos od njih, koji će ih lukavstvom, ali milom i silom, pripojiti sebi. On će iskoristiti njihove sposobnosti za transport kokaina i ujediniti ih - kaže Nikolić.

Krvoločne grupe

Naš sagovornik ističe da je crngorska mafija jaka jer imaju mnogo novca zbog svoje uspešnosti u švercu kokaina, za koji su, kako on kaže, specijalisti.

- Oni su pomorci, a kokain se uglavnom brodovima dovozi iz Južne Amerike u Evropu. Velika je zarada, pa se zato i prolilo mnogo krvi zbog ukradenog tovara u Valensiji. Deluje bizarno da je mali grad kao što je Kotor izrodio dve tako krvoločne grupe, koje su zbog malog prostora prešle i u Beograd - kaže Nikolić.

Kurir/ J. I./Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track