BATU SU UBILI NEPRAVDOM PREMA MILJKU: Ispao je pred narodom lopov i kriminalac
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

PRAVOSNAŽNO

BATU SU UBILI NEPRAVDOM PREMA MILJKU: Ispao je pred narodom lopov i kriminalac

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice Miljka Živojinovića, sina velikana srpskog glumišta Velimira Bate Živojinovića, ali i ostale optužene kojima se više od 12 godina sudilo u postupku poznatom kao "stečajna mafija".

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Specijalnog suda kojom je Živojinović, koji je bio stečajni upravnik "Rada", bio osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Podsetimo, sinu proslavljenog glumca sudilo se u odsustvu jer on poslednjih godina živi i radi u Parizu. Za njim je čak bila raspisana i poternica, koja je odlukom suda povučena još pre tri godine. On se, međutim, do danas nije vratio u Srbiju, a izostao je i sa sahrane svog oca, koji je preminuo pretprošle godine.

- Miljku danas ništa ne vredi oslobađajuća presuda kad je izgubio najdragocenije godine svog života. Ukaljan mu je obraz. Ispao je pred narodnom lopov i kriminalac. Njegov otac Bata je najviše trpeo. Zbog Miljka se i razboleo. Nema ovde pobednika - kazao je za Kurir Miroslav Todorović, advokat i prijatelj porodice Živojinović.

Poslednji susret oca i sina u Parizu
Poslednji susret oca i sina u Parizufoto: Privatna Arhiva

On kaže da je bio svedok koliko je postupak "stečajnoj mafiji" uništio porodicu velikog glumca. - Bata bi se uvek zaplakao kad smo pričali o Miljku. Njegovo zdravlje je poljuljano zbog tog suđenja. Nisu mu dali da vidi sina, niti da se s njim oprosti - kaže Todorović.

Istom presudom su, pored Živojinovića, oslobođeni krivice i Milivoje Mirković, Ljubiša Mitić i Anđelko Bitević.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navedeno je da prvostepeni sud tokom prvog, ali i ponovljenog postupka nije izveo dokaze koji ukazuju da su oni počinili dela zloupotrebu položaja.

Istom odlukom, takođe zbog nedostatka dokaza, potvrđena je i oslobađajuća presuda nekadašnjem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću, koji je pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad". Krivice su oslobođeni i Sekula Pjevčević, Zoran Jovanović, Radisav Jocović i Srboljub Spasić.

Kurir/ Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja