Najnovije vesti

ŠIPTAR U STRAHU OD BATINA, KNELE UBEĐEN DA JE NEPOBEDIV, KUM U DILU S POLICIJOM: Evo kakvi su bili žestoki momci dok su boravili IZA BRAVE! Otkriva komandir straže CZ
Foto: Stefan Jokić, Dragana Udovičić, Privatna Arhiva

ŠIPTAR U STRAHU OD BATINA, KNELE UBEĐEN DA JE NEPOBEDIV, KUM U DILU S POLICIJOM: Evo kakvi su bili žestoki momci dok su boravili IZA BRAVE! Otkriva komandir straže CZ

Crna Hronika

Knele nije dugo boravio u CZ-u, samo 15 dana. Kada je došao pokazao mi je svoju butinu i rekao: "Vidi, ranili su me laserom!" Na nozi nije bilo nikakvog traga ranjavanja, pa sam shvatio da je Knele hiperboličan momak, nezrela ličnost, koja voli sve da uveličava

 

Ovako počinje priču Jordan Antonić, bivši komandir straže u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je od 1980. do 1996. godine bio čuvar i dugogodišnji podstanar u popularnoj beogradskoj kaznionici CZ.

 

- Hvalio mi se kako je pred policijom na stadionu Crvene Zvezde, vadio pištolj, stavljao ga sebi na grudi i govorio:

 

"Upucaću se, ako mi priđete!" Njegov otac Buca Al Kapone je takođe verovao da je Knele nepobediv. Upozoravao sam ga da će se njegovom sinu nešto dogoditi, ali mi je Al Kapone odgovorio: "Niko Kneletu ništa ne može!" - priča Antonić.

 

foto: Privatna Arhiva

 

Šiptar bio kukavica, plašio se batina

 

Poznavao je Antonić, i Spasojevića i Lukovića, kako kaže, bolje nego mnogi drugi:

 

- Ja znam ko su bili Dušan Spasojević i Mile Luković. Upoznao sam ih 1992. godine, kada je Spasojević zajedno sa članovima Pecinog klana završio u zatvoru. Uhvaćen je kako posluje sa heroinom i stavljen je u samicu, u kojoj je bio 30 dana. Taj Peca je učio Spasojevića kako da meša drogu sa brašnom i praškovima, jer Dušan o drogi ništa nije znao. Spasojević je bio strašljiv čovek. Voleo je život, ali se bojao robije i batina. Nudio nam je novac da ga ne tučemo. Žena Tanja i mala ćerkica Jovana su mu dolazile redovno u posetu - priča on.

 

- Mile Luković je bio naš kolega zatvorski čuvar iz Prištine. I on je radio sa drogom. Obojica su se hvalili da u Makedoniji imaju neko selo, u kome svi seljani rade drogu za njih. U CZ-u je Dušan Spasojević kasnije bio u sobi sa jednim specijalcem iz JSO. Kada je izašao iz zatvora, preko tog čoveka iz JSO sprijateljio se sa policajcima. Čak je dobio i policijski pištolj na poklon, ne znam da li je imao policijsku legitimaciju, ali mi se hvalio da može po Novom Beogradu da trguje sa heroinom. I da to mora da plaća nekim ljudima 5.000 maraka mesečno - pričao je tada Jordan Antonić.

 

Okružni zatvor u Beogradu ima 200 čuvara, koji pokrivaju prostor od 4 sprata, 200 prostorija i hodnike duge čak 12 kilometara. Pre majora Miroslava Micića, bivšeg vojnog policajca, načelnik CZ bio je nekadašnji gradski policajac Aca Jovanović. On je vodio CZ u vreme vanrednog stanja i operacije "Sablja", kada je policija u proleće 2003. uhapsila čak 11.000 ljudi.

 

Jedan od stanara zatvora, o kome je upravnik Jovanović tada vodio posebno računa, bio je zaštićeni svedok Ljubiša Buha:

 

- Ljubiša Buha po svojoj volji boravi kao samac u sobi u kojoj ima pravo da puši, pa je cigaretom zapalio novine ispod svog kreveta. Podigao se veliki dim, što je čuvar primetio i uskočio sa vatrogasnim aparatom i sanirao požar. Tom prilikom su izgorela tri ćebeta, a soba je unakažena onom penom za gašenje vatre. Čuvar je odmah vezao Buhu, a ja sam ga kaznio sa 48 sati boravka u samici. Kada je došao kod mene na razgovor nije mi rekao zašto je pokušao da izazove požar, ali sam ga ja upozorio da to više ne čini. Inače, Buha je do tada bio miran. Njegova supruga Ljiljana Buha ga je redovno posećivala dva puta mesečno po pola sata - seća se bivši upravnik Aca Jovanović.

 

foto: Privatna Arhiva

Korektni generali

 

Tadašnjeg upravnika Acu Jovanovića su stalno pratile glasine. Tako je i procurela lažna vest da je general Pavković na samrti.

 

- General je došao u pritvor posle jedne operacije. Ovde se prilikom prijema vrši obavezan lekarski pregled i otkriveno je da general Pavković ima problema sa štitnom žlezdom. Operisan je i upućen na VMA na oporavak. I general Aco Tomić je bio na Vojno medicinskoj akademiji. Obojica su imali pored sebe po dvojicu naših čuvara i ljude iz vojne bezbednosti. I obojica su se na VMA ponašali po kućnom redu Okružnog zatvora, iako, su boravili u vojnim apartmanima - seća se Aca Jovanović.

 

Dafina najuzornija

 

Po njegovom mišljenju najuzorniji pritvorenik je bila Dafina Milanović, tvorac piramidalne "Dafiment banke":

 

- Od svih zatvorenika javnosti u zemlji i svetu je najpoznatija Dafina Milanović, nekadašnja vlasnica Dafiment banke.

 

Ona je bila najkorektnija osoba, jer ima vrlo male zahteve. Ćerka ju je redovno posećivala i brinula o njoj. Kada je došla u Okružni zatvor morala je da ode na operaciju pa je posle prebačena u zatvorsku bolnicu. Imao sam priliku da razgovaram sa Dafinom, jer je tražila da joj dozvolim da više čita. Red nalaže da zatvorenici mogu da dobijaju po dve knjige mesečno, a Dafina je tražila da joj dozvolim 4 knjige. I ja sam joj dozvolio - seća se Aca Jovanović.

 

(Kurir.rs/Mirko Lopušina Foto: Dragana Udovičić, Stefan Jokić, Privatna arhiva)

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...