NARKO-BOS UHAPŠEN U METROPOLU IZRUČEN AUSTRALIJI: Dejvid Kembel stigao u Sidnej, čeka ga optužba za šverc kokaina vrednog pola milijarde evra
Foto: Printscreen/MUP Srbije

SEDAM MESECI PROVEO U ZATVORU

NARKO-BOS UHAPŠEN U METROPOLU IZRUČEN AUSTRALIJI: Dejvid Kembel stigao u Sidnej, čeka ga optužba za šverc kokaina vrednog pola milijarde evra

Crna Hronika -

Biznismen i narko-bos Dejvid Kembel (49) iz Australije koji je, zajedno sa još dvojicom državljana te zemlje, i jednim Libancem uhapšen u januaru u beogradskom hotelu “Metropol Palas” prilikom primopredaje novca za koje se veruje da potiču od prodaje kokaina, izručen je u utorak Sidneju.

Nakon suočavanja sa srpskim vlastima i provedenih sedam meseci u srpskom zatvoru, kako prenosi “Australijan asošijeted pres”, Kambel je u utorak izručen australijskim vlastima, zbog njegove navodne uloge u uvozu 1,28 tone kokaina, koji je zaplenjen u aprilu prošle godine u Sidneju. Vrednost zaplenjene droge procenjuje se na čak pola milijarde dolara!

foto: Profimedia

Prema podacima australijske policije, Kambel je iz Beograda Australiji izručen avionom, pod policijskom pratnjom.

Dejvid Kambel uhapšen je 15. januara u “Metropolu” zajedno sa izvoznikom čelika i direktorm stovarišta Rohanom Arnoldom (43), koji važi za jednog od najuspešnijih biznismena u Australiji, kao i sa bivšim vlasnikom noćnog kluba u Kanberi Tristanom Vatersom (24).

Rohan Arnold, poznati australijski biznismen, takođe je uhapšen u Beogradu

Trojica državljana Australije uhapšena su prilikom primopredaje oko 600.000 evra za koje se veruje da potiču od prodaje kokaina. Uz njih je uhapšen i jedan Libanac, zbog falsifikovanja dokumenata, a zaplenjen je i pištolj. Muškarci su uhapšeni nakon devetomesečne istrage koja je sprovedena sa australijskim istražnim organima, u hotelu u sred bela dana, oko podneva, kada je dogovorena primoredaja novca.

Akcija je izvedena brzo, tako da velika većina gostiju “Metropola” nije ni primetila šta se dešava. To su videli gosti koji su bili u prostoriji gde se sve dešavalo, kao i prolaznici koji su ispred hotela zatekli policijska vozila. Od javnosti je držano u tajnosti ko i zašto se hapsi u “Metropolu”, dok akcija nije sprovedena i u Australiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen YouTube

Ovo je bio nastavak akcije australijskih organa iz prošle godine, nakon što je 1. aprila zaplenjeno 1,28 tona kokaina koji je bio skriven u pošiljci kineskog čelika.

U luku Sidnej iz Narodne Republike Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.

Ovo je drugi po veličini tovar droge koji je ikada zaplenjen u australijskoj istoriji, preneli su lokalni mediji.

Kembel je trebalo danas da se pojavi pred lokalnim sudom u australijskom naselju Paramata, gde će se suočiti sa optužbama koje uključuju krivična dela uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge i zavera za posedovanje komercijalne komercijalne količine kontrolisane droge.

foto: Printscreen/rohanarnold.com

“Kralj” čelika u pritvoru

Drugi osumnjičeni, Rohan Arnold, austrijskim vlastima izručen je u martu, a tamošnji mediji prenose da će biti saslušan u Vrhovnom sudu.

Inače, Arnold važi za jednog od najuspešnijih biznismena u Australiji. Njegova korporacija “ArnoldCo” obuhvata nekoliko privrednih grana: trgovinu čelikom, građevinske usluge, uvoz i izvoz, trgovinu mesom i stokom. Poslednji njegov mega-projekat odnosi se na izgradnju tržnice za prodaju žive stoke u gradu Mortlejku u australijskoj pokrajini Viktorija.

(Kurir.rs/Blic, M.Brkić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track