MIŠO, AKO UHVATE UBICU MI ĆEMO GA BRANITI: Potresan govor kolege ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića! Ovo je NAŠE PROKLETSTVO! (FOTO)
Foto: Marina Lopičić

Sahranjen Dragoslav Ognjanović

MIŠO, AKO UHVATE UBICU MI ĆEMO GA BRANITI: Potresan govor kolege ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića! Ovo je NAŠE PROKLETSTVO! (FOTO)

Crna Hronika -

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović (57), koji je ubijen u subotu, sahranjen je juče na Novom groblju u prisustvu nekoliko stotina ljudi. Od Ognjanovića se oprostila porodica, sin iz prvog braka Petar (26), kome je izdahnuo na rukama, supruga Sanja Papić, rođaci i mnogobrojni prijatelji i kolege. Na večni počinak Miša je ispraćen pesmom "Lara" iz filma "Doktor Živago".

Hrabrost se ne prašta

Ognjanovićev kolega Branislav Tapušković održao je potresan govor nakon opela.

- Miša je bio šarmer i duhovit do te mere da ga ne mogu uporediti ni sa kim. Poslednji put smo se videli 26. jula i tada se njegov sin Petar požalio da je umoran od posla. Miša je na to rekao da se advokat nikad ne odmara. Bio je veliki protivnik štrajka - rekao je Tapušković.

foto: Marina Lopičić

On je dodao da sumnja da će ubica biti pronađen.

- A ukoliko i bude, mi ćemo ga braniti, profesionalno. To je apsurd i prokletstvo našeg posla! - pričao je Tapušković, a njegov glas nadjačala je grmljavina, a potom se nebo otvorilo i počeo je snažan pljusak.

Iza kovčega u kilometarskoj koloni bila je Ognjanovićeva supruga Sanja Papić, sin Petar, Anđelka i Marija Bojović, majka i sestra Luke Bojovića, Natalija Mihić, s kojom ima sina Mihaila (9).

- Mišo moj, Mišo... - ponavljala je Sanja Papić, dok su je majke i sestra Luke Bojovića pridržavale da se ne sruši.

foto: Marina Lopičić

Neposredno pre nego što je kovčeg spušten u raku govor je održao i jedan od Ognjanovićevih prijatelja, koji je istakao da je ubijeni advokat imao neiscrpnu energiju i neverovatne ideje.

- Neko ko je nosio beogradski duh ispod svoje kože. Pravi šmeker. Voleo je do poslednjeg daha. Provodio se kao da piše istoriju savremenog boemskog života. Imao je odlične manire, žestoko je psovao, borio se sa svim i sa samim sobom. Neke su čudne vatre u tebi gorele, doživljavali smo te hrabrim i velikim, kakav si oduvek bio, a hrabrost se, brate moj, ovde više ne prašta - pročitao je u svom potresnom govoru prijatelj i dodao da je smrt Ognjanovića zastrašujuća greška.

1 / 46 Foto: Marina Lopičić

Greška sistema

- Mišina smrt je greška sistema i ljudskog duha - rekao je on.

Porodici su saučešće izjavili mnogi poznati advokati, ali i ostale javne ličnosti, među njima advokat Momčilo Bulatović, koji je bio u pravnom timu Slobodana Miloševića u Hagu, Borivoje Borović, koji je došao sa ćerkom Irenom, advokati Zdenko Tomanović, Zora Dobričanin Nikodijević, Svetozar Vujačić, Nikola Nikolić i Božo Prelević, košarkaška legenda Zoran Slavnić, manekenka Katarina Rebrača, voditeljka Maja Žeželj, Vesna de Vinča, pevačica Vanesa Šokčić, zlatar Nebojša Bojović, brat od strica Luke Bojovića, Branimir Aleksandrić, bivši direktor Instituta za sudsku medicinu, Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner SPS, Hadži Dragan Antić, bivši direktor "Politike", bivši političar Nebojša Vučinić, Vanja Vukić, bivši državni sekretar u MUP... Na večni počinak Ognjanovića su ispratili i predstavnici Zvezdine navijačke grupe Delije s Markom Vučkovićem na čelu, Zvonko Mateović, bivši Arkanov telohranitelj, ultradesničar Miša Vacić, kao i Darko Lilić, sin Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ.

Sastanak u MUP

Stefanović podržao advokate

Nekoliko sati pre sahrane Ognjanovića ministar policije Nebojša Stefanović sastao se s predstavnicima advokatskih komora Srbije i Beograda. Razgovarali su o aktivnostima koje bi vodile unapređenju položaja advokata u našoj zemlji. Ministar je podržao predlog predsednika komora o formiranju tela koje će pratiti sve aktivnosti u vezi s položajem advokata i sve slučajeve napada. Stefanović je dodao da policija neprestano radi na slučaju ubistva Dragoslava Ognjanovića.

Velike mere obezbeđenja na groblju

Specijalci po krovovima

Na sahrani Miše Ognjanovića bilo je mnogo policajaca u uniformi i civilu. Na okolnim zgradama primećeni su i specijalci, dok su pripadnici MUP sa psima proveravali da li eventualno ima sakrivenog eksploziva.

Hronologija

Ubijen pred sinom

* Advokat Ognjanović ubijen je u subotu uveče naočigled svog sina Petra * U Mišu je najpre ispaljeno sedam metaka, a potom je overen sa još tri hica * Slučaj je iz Višeg tužilaštva predat Tužilaštvu za organizovani kriminal * Advokati su najavili jednonedeljni protest

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track