CRNOGORSKA SRAMOTA NE PRESTAJE! NEDUŽNA SARA 5. DAN U SPUŽU! Mlada Srpkinja u pritvoru zbog lažnih optužbi!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

unapred osuđena srpkinja!

CRNOGORSKA SRAMOTA NE PRESTAJE! NEDUŽNA SARA 5. DAN U SPUŽU! Mlada Srpkinja u pritvoru zbog lažnih optužbi!

Crna Hronika -

Montiran proces Saru Vidak (20) unapred osudili, stvorili klimu u javnosti protiv nje i na taj način uticali na istražnog sudiju da joj odredi pritvor, kaže advokat Srđan Lješković

Beograđanka Sara Vidak (20) studentkinja je dva fakulteta iako ima ozbiljne zdravstvene tegobe, a zbog lažnih optužbi za napad, koje je protiv nje iznela sudija za prekršaje Jelena Stanišić, već peti dan provodi iza rešetaka zloglasnog zatvora Spuž u Podgorici.

Javnost u Srbiji potresena je sramnim postupanjem prema devojci koja potiče iz ugledne porodice, a koju tretiraju kao da je državni neprijatelj broj jedan, dok u isto vreme kriminalni klanovi iz ove zemlje seju smrt po regionu.

Prva pomoć...Sari Vidak pozlilo
Prva pomoć...Sari Vidak pozlilofoto: Privatna arhiva

Pakao od odmora

- Bezazlena saobraćajna nezgoda i skandalozno, bezobrazno i drsko ponašanje sudije Jelene Stanišić učinili su da nam se odmor i Sarin oporavak na moru pretvore u pakao. Od žrtve smo postali dželati, a ni to izgleda nije bilo dovoljno, već su se oglasili i svi crnogorski „nezavisni državni organi“ kao da je moja Sara izvršila teroristički napad. Čini mi se, i da je terorista, bolje bi prošla - kaže za Kurir očajna majka Sare Vidak, Olivera Vidak.

Olivera, koja je i dalje u Crnoj Gori kako bi bila što bliže ćerki, u ispovesti za Kurir objasnila je da je njena ćerka završila iza rešetaka jer je Sarin momak, zbog sudara na parkingu, kao strani državljanin morao kod sudije za prekršaje. - Sudija, koja se drsko i neprimereno ponašala, kaznila je Sarinog momka sa 90 evra, ali je u nalog za plaćanje upisala pogrešan registarski broj - priča Olivera.

Čeka odluku po žalbi...Sara Vidak
Čeka odluku po žalbi...Sara Vidak foto: Printscreen Facebook

Mladić, Sara, njena majka i devetogodišnji brat vratili su se u sud da je zamole da ispravi grešku, ali je ona, umesto toga, počela da viče, a potom je Saru ščepala za ruku. Kada je mlada Beograđanka pitala zbog čega je to učinila i otrgla ruku iz sudijine, Jelena Stanišić je počela da doziva u pomoć i viče „hapsite je, hapsite je, zovite Hitnu pomoć“.

Ugledna porodica

Tako je devojka, koja nikada nije imala problem s policijom niti zakonom, završila iza rešetaka pod optužbama za napad na službeno lice, zbog čega joj preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Prema rečima onih koji je poznaju, zapravo je dete izuzetnih moralnih vrednosti, koje je odrastalo u zemljama sa strogim zakonima u kojima se nijedna greška ne prašta, odmalena je naučena da ne vrednuje ljude po veri i boji kože, već po moralnim vrednostima.

foto: Printscreen Facebook

- Sara je rođena u Beogradu, završila je britansku školu u Antaliji, a potom upisala dva fakulteta i tokom školovanja bila odličan đak i student. I danas živi na relaciji Srbija-Turska-Kanada, govori tri strana jezika i aktivno se bavi sportom. Ona je mlada devojka koju smo uvek vaspitavali da ima lepe manire jer potiče iz ugledne beogradske porodice. Sara je unuka svetskog prvaka u padobranstvu, pilota Branka Kovačevića. Njen otac je nagrađivani filmski umetnik Aleksandar Vidak, deda joj je bio džez kompozitor Dušan Vidak, a baka Radmila Vidak, profesorka srpskog jezika i književnosti po kojoj je nagrada za negovanje srpskog jezika dobila ime - kaže njena majka Olivera.

Dodatni problem u nesreći koja je zadesila Saru i njenu porodicu predstavlja njeno loše zdravstveno stanje, posebna ishrana i terapije koje ne može da ima u Spužu. Sara je, naime, pre pet godina imala operaciju i bila je suočena sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i borbom sa sepsom.

Ambasador Srbije

ZATRAŽILI SMO POSETU SARI

foto: Dado Đilas

Ambasador Zoran Bingulac kaže da će konzulka Vesna Radojević sutra posetiti Saru ukoliko nadležni to dozvole. - Od istražnih organa zatražićemo sve informacije o ovom slučaju. Radimo sve što nam diplomatska pravila dozvoljavaju da bismo zaštitili prava naše državljanke jer ne želimo da ovaj događaj dobije neželjene dimenzije - izjavio je Bingulac.

Advokat Lješković

UNAPRED SU JE OSUDILI

Advokat Srđan Lješković, koji brani Saru Vidak, kaže za Kurir da je ona negirala da je na bilo koji način izazvala reakciju sudije. - Sudski savet, ministar pravde i predsednik Vrhovnog suda Crne Gore su Saru Vidak unapred osudili, stvorili klimu u javnosti protiv nje i na taj način uticali na istražnog sudiju da joj odredi pritvor. Praktično su joj odredili kaznu, a da još nije izveden nijedan dokaz. Ukoliko snimak postoji i na osnovu njega se utvrdi da je Sara govorila istinu, zahtevamo javno izvinjenje od njih - kaže advokat Lješković i dodaje da je devojka, koja ničim nije izazvala ovakvu reakciju države, došla na letovanje, a umesto toga „preživljava pakao crnogorskih zatvora“. Odbrana je, kako kaže, uložila žalbu na rešenje u pritvoru i, ukoliko ona ne bude usvojena, ponudiće jemstvo i sve garancije da se omogući da se Sara brani sa slobode.

REAGOVANJA

IVICA DAČIĆ, ministar spoljnih poslova Osuđujem hajku na Saru

foto: Dragana Udovičić

Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza. Očekujem da će ambasada Srbije u Crnoj Gori utvrditi sve činjenice i u skladu s tim ćemo preduzimati dalje korake.

NEBOJŠA ROMČEVIĆ, profesor na FDU Dete ne smeju da kazne

foto: Damir Dervišagić

Kad ste u drugoj zemlji, morate da bude oprezni. Ne mogu da komentarišem pravni sistem Crne Gore, ali na sudije ne smete. Batina uvek ima dva kraja, ali je sudija uvek nedodirljiv. Ona je dete, klinka i neće niko da je razapne.

ŽIKA NIKOLIĆ, novinar Nisam iznenađen

foto: Zorana Jevtić

Ništa od Crnogoraca mene više ne iznenađuje. Mislim da je previše da dete razapinju u medijima i predstavljaju kao državnog neprijatelja. Ima lepših mesta za odmor, gde će nas dočekati s osmehom i sigurno nećemo imati sličnih problema.

ANDRIJA MANDIĆ, Demokratski front To su dvostruki aršini

foto: Profimedia

Sigurno ne bi završila u Spužu da je Albanka sa Kosova, jer je bilo slučajeva napada u Ulcinju u kojima su Albanci povređivali crnogorske policajce i niko ih nije zadržavao u pritvoru. Dvostruki aršini se primenjuju i to zabrinjava.

U sutrašnjem Kuriru čitajte još o neverovatnoj nepravdi koju mlada Srpkinja trpi zbog lažnih optužbi!

foto: Kurir

Kurir / Danijela Jovanović

Foto: Privatna arhiva, Profimedia

****************************************************************************************

U SUTRAŠNJEM BROJU KURIRA ČITAJTE I:

DESNIČARI PREUZIMAJU EU: Rusija i Kina se upliću u priču o Kosovu

SINIŠA MALI: Neka se stide oni koji ne daju fiskalne račune

JOŠ JEDAN NAPAD: Stršljeni umalo ubili dvoje dece!

DEFICIT: Srbiji fali 3.000 šofera

SPAS: Biće priznato 10.000 spornih diploma

STRAVIČNO: Ostao bez sina i žene, pa poginuo na motoru

VESELO: Putin sa mladom plesao na svadbi

LACIO ZADRŽAO SERGEJA: Lotito oladio Kežmana

************************************************************************************

I sutra samo uz Kurir poklon najbolji porodični magazin u Srbiji!

foto: Kurir

Novi broj magazina Lena otkriva koliko je bitno da se povišen krvni pritisak leči isključivo pod nadzorom lekara.

O pravom doziranju lekova za povišen krvni pritisak, bitnosti praćenja propisane terapije i kontrole krvnog pritiska, kao i slušanja saveta lekara, čitajte danas u novom broju magazina Lena.

U intervjuu za Lenu, Sandra Rašković Ivić priča o svom životnom putu i pravom razlogu dolaska iz Hrvatske u Srbiju.

Otkrivamo kada opadanje kose treba da vas zabrine, savete o neinvazivnoj prenatalnoj dijagnostici, načinu na koji da saznate da li je sa vašom bebom sve u redu, a Lenina kuhinja preporučuje recepte za ručak koji nastaje za tili čas.

Lena - vaš saputnik, prijatelj i vodič kroz život!

************************************************************************************

Samo u Kuriru treći deo feljtona autorke Aleksandre Ninković Tašić sa ekskluzivnim i do sada neobjavljenim pričama i fotografijama iz života Mihajla Pupina.

foto: Kurir

U trećem nastavaku feljtona “Genije i zaštitnik" pročitajte:

- Kako su najbolji studenti Kolumbije pod pokroviteljstvom Mihajla Pupina krenuli 1915. u Srbiju

- Šta je Pupin poručio svim Srbima u Americi tokom Velikog rata

- Pištolj Mihajla Pupina puca u laž

- Kako naš velikan obeležava Vidovdan u Berlinu

Naredne nedelje

Pogled na dva srpska diva - Mihajla Pupina i Nikolu Teslu, i odnos koji su imali, srodništvo, šta ih je spajalo, kad su se sretali, kako je usred Beograda zasađena priča o njihovom neprijateljstvu. Šta kažu izveštaji sa suđenja, šta pokazuju Kolumbija i Američka akademija nauka, šta piše u neobjavljenim pismima

ČITAJTE KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track