BANDA LOPOVA HARA PERIFERIJOM BEOGRADA: Trinaest razbojnika orobilo dve avalske kafane!
Foto: Privatna arhiva

HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA

BANDA LOPOVA HARA PERIFERIJOM BEOGRADA: Trinaest razbojnika orobilo dve avalske kafane!

Crna Hronika -

Avalske kafedžije Đorđe Divac i Milorad Aćimović našli su se na meti naoružanih bandita koji su serijski pljačkali isključivo po osamljenim prigradskim naseljima, koja su istovremeno dovoljno udaljena od žandarmerijskih stanica

"Ove zime pojavila se u okolini Beogradu nova banda, ne tako krvoločna, ali podjednako drska, svirepa i hitra. Ta banda je onomad načinila rusvaj u Borči i neverovatnom brzinom se prebacila odmah pored Beograda, na Avalu."

povređeni
povređenifoto: Privatna arhiva

Ovim rečima novinar beogradskog dnevnika Vreme započeo je izveštavanje o neobičnoj pljački koja se dogodila na Kragujevačkom drumu, između naselja Beli potok i Pinosava, u noći između 8. i 9. marta 1929. Trinaest maskiranih razbojnika provalilo je u dve seoske kafane, čije su vlasnike, zajedno sa suprugama, krvnički premlatili. Na meti im se najpre našla kafana "Avala", čiji je vlasnik bio Milorad Aćimović, rođeni brat šefa beogradske Opšte policije Milana Aćimovića.

Pucali i dozivali

Kako je preneo novinar Vremena, razbojnici su se nečujno pojavili u toku noći pred Aćimovićevom kafanom i kućom, u trenutku dok je on unutra spavao s porodicom. Najpre su zapucali, a potom počeli da dozivaju Aćimovića i prete.

kafedžija
kafedžijafoto: Privatna arhiva

- Bolje nas pusti unutra i daj sve pare, da vas sve skupa ne bismo pobili - vikali su razbojnici.

Kad su izgubili strpljenje, provalili su vrata i počeli da krvnički tuku kafedžiju, tražeći da im preda sav novac. On je pokušao da ih ubedi da je samo sluga u kući, a da je vlasnik zapravo u Beogradu. Nakratko su mu poverovali, ali su ubrzo shvatili da laže, pa su se okomili na njegovu ženu. U opštoj premetačni, lopovi su pronašli nekoliko stotina dinara iz kase kafane, pa su nezadovoljni vezali supružnike i uputili se ka susednoj kafani Đorđa Divca.

Gostio ih u kafani Prepoznao razbojnike

Milorad Aćimović je na saslušanju u policiji kazao da mu se čini da je prepoznao razbojnike zbog specifičnog govora. Naglasak im je vukao na mađarski, ali je opet bio dovoljno autentičan. - Verujem da je to grupa muškaraca koja je nekoliko dana ranije sedela u mojoj kafani. Pobegli su pre nego što su platili račun, a prethodno su se detaljno raspitivali čija je kafana, ko sve tu živi i gde je stanica žandarma - ispričao je Aćimović policiji.

Upad je bio identičan prethodnom, samo što su ovog puta naišli na naoružanog Divca, koji je iz prikrajka pomoćne prostorije pucao u vrata. Bandite to nije omelo, već su upali u kuću i započeli pretres, dok su Divčevu suprugu takođe počeli da tuku.

Ranio sam sebe

Istovremeno, Aćimović je uspeo da se oslobodi i otrči po pomoć u stanicu žandarmerije, koja se nalazila tek u Jajincima. Kad su posle pola sata stigli nazad pred Divčevu kuću, shvatili su da su lopovi pobegli. Kuća i kafana bile su ispreturane i porazbijane, a lopovi su i ovaj put odneli malo novca. Situacija je kod Divca bila ozbiljnija, jer je nesrećni čovek u trenutku dok je punio svoj revolver ranio sebe u nogu. Prevezen je u bolnicu zajedno sa svojom, ali i Aćimovićevom suprugom

ranjen
ranjenfoto: Privatna arhiva

Iz Beograda je pristigla policija, ali su banditi uspeli da umaknu u nenaseljenim delovima Avale.

(Kurir.rs/ Ivan Milićević/ Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja