Najnovije vesti

TRAGIČNA IGRA SUDBINE: Darko prekinuo godišnji odmor, ispratio dete na put, pa se ugušio u Narodnoj biblioteci!
Foto: Kurir

ZLA KOB

TRAGIČNA IGRA SUDBINE: Darko prekinuo godišnji odmor, ispratio dete na put, pa se ugušio u Narodnoj biblioteci!

Crna Hronika

Darko Šukalo došao je iz Banjaluke u Beograd da bi dete ispratio na pripreme, a umesto da se vrati na odmor, počeo je da radi i nastradao u stravičnoj nesreći

Darko Šukalo (50), vlasnik firme "Empeks", koji je juče poginuo u Narodnoj biblioteci Srbije kada su iz ventilacionog sistema izašli otrovni gasovi, kobnog dana uopšte nije trebalo da bude na poslu jer je zvanično bio na godišnjem odmoru. Šukalo je prekinuo odmor i iz Banjaluke se vratio ranije u Beograd. Prema rečima njegovih rođaka, on se s godišnjeg odmora vratio dva dana ranije da bi ispratio sina na sportske pripreme.

- Darko je sa suprugom bio na odmoru u Banjaluci. Međutim, njihov sin je trebalo da ide na sportske pripreme, zbog čega su oni naprasno odlučili da prekinu odmor i vrate se u Beograd - kaže jedan rođak porodice Šukalo i dodaje:

- Darku se nije vraćalo kući, hteo je da ostane još koji dan i da uživa u odmoru, ali je ipak odlučio da se pridruži supruzi. Pretpostavljam da mu je po dolasku u Beograd iskrsao posao, a budući da je uvek bio vredan i radan, odlučio je da počne da radi ranije. Eto, zla sudbina! Kako drugačije opisati ovu tragediju.

Uviđaj posle nesreće... Tragedija kakva se ne pamti u Narodnoj biblioteci Srbije
Uviđaj posle nesreće... Tragedija kakva se ne pamti u Narodnoj biblioteci Srbijefoto: Dado Đilas

Naš sagovornik ističe da je Darkova supruga posle tragedije završila u bolnici, pošto joj je pozlilo, i da je sve vreme ponavljala da nije trebalo da prekidaju odmor.

- Ona je neutešna. Plače sve vreme i govori da je možda trebalo da produže odmor, a ne da se vraćaju i da Darko tako brzo počne da radi. Oni su bili kod rođaka u Banjaluci, imali su planove da produže odmor, ali su u zadnji čas promenili planove zbog detetovih priprema - priča očajni rođak.

Podsetimo, Darko Šukalo i inženjer Lazar Blagojević (25), koji je bio zaposlen u njegovoj firmi, izgubili su živote u Atrijumu Narodne biblioteke u Beogradu, dok su vršili vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema. Tada je nešto pošlo po zlu i došlo je do curenja otrovnog gasa, ugljen-dioksida, a njih dvojica su se ugušila.

Smrt na radnom mestu... Lazar Blagojević
Smrt na radnom mestu... Lazar Blagojevićfoto: Privatna Arhiva

Devojka nastradalog Lazara Blagojevića juče se na Fejsbuku oprostila od njega dirljivom porukom.

- Ljubavi, zauvek ćeš mi biti u srcu, a praznina koju već sad osećam je neopisiva. Počivaj u miru, anđele - napisala je Anđela P.

Kolege i prijatelji dvojice nastradalih, za njih su imali samo reči hvale, opisujući ih kao vredne, porodične i poštene ljude.

- Darko je dugo u tom poslu, a njegova firma postoji godinama. O tome koliko je ozbiljno radio, govori spisak njegovih klijenata. Sarađivao je s mnogobrojnim institucijama, među kojima su MUP, FON, Viša tekstilna škola, Univerzitet u Beogradu, Privredna komora, ali i "Kolubara metal" i granični prelaz Horgoš - dodao je prijatelj.

Zgradu biblioteke i juče su obezbeđivali policija i vatrogasci.

- Došli su radnici laboratorije koji ispituju kolika je koncentracija otrova unutra - rekao je izvor.

Toksikolog Mozak ne može dugo bez kiseonika

Toksikolog Dragan Joksović objašnjava da smrt, usled gušenja ugljen-dioksidom, nastaje veoma brzo. - Radnici su nastradali jer je velika koncentracija ugljen-dioksida istisla kiseonik, pa su se ugušili. Zaposleni u takvim firmama bi trebalo da znaju kakve posledice mogu da nastanu od dioksida i da u takvim situacijama uvek treba računati da može da iscuri, pukne ventil, pa i da moraju da imaju zaštitnu opremu, koja podrazumeva masku sa odgovarajućim filterom. Čovekov mozak može bez kiseonika četiri do pet minuta - rekao je Joksović.

Ministarstvo kulture Naložena kontrola

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, uputio je nalog za vanrednu kontrolu svih sistema zaštite imovine i lica, naročito protivpožarnih i klima-uređaja, svim ustanovama kulture i informisanja, čiji je osnivač Republika Srbija. U saopštenju ministarstva navodi se da je naložena i hitna izrada akta o proceni rizika u ustanovama koje dosad to nisu učinile. Ministarstvo preporučuje da iste mere preduzmu i ustanove pod ingerencijom grada Beograda i jedinica lokalne samouprave, s uverenjem da tragični incident u Narodnoj biblioteci mora da posluži kao snažna opomena za doslednu primenu zakonskih mera u zaštiti ljudi i dobara.

Upravnik biblioteke Očekujem da se utvrdi uzrok

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković izjavio je da će biblioteka biti zatvorena sve dok nadležni iz protivpožarne zaštite ne potvrde da je bezbedna za korisnike i zaposlene. - Trenutno se obavljaju toksikološke analize i posle toga će se znati kada će ponovo u funkciji biti korisnički centar - rekao je Blašković i dodao da su stradali radnici došli na poziv biblioteke da bi proverili instalacije zbog najavljene inspekcije protivpožarne zaštite. - Očekujem da se što pre utvrdi uzrok tragedije - rekao je Blašković.  

(Kurir.rs/Jelena Ivić/Foto: Dado Đilas/Privatna arhiva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...