LAŽNE PRIJAVE NASILJA U PORODICI: Policiju zovu zbog preljube i osvete
Foto: Profimedia/Ilustracija

ZLOUPOTREBA

LAŽNE PRIJAVE NASILJA U PORODICI: Policiju zovu zbog preljube i osvete

Crna Hronika -

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je tokom nešto više od godinu primene dao dobre rezultate, a u praksi su zabeleženi i slučajevi zloupotreba pojedinaca koji su lažno prijavljivali nasilnika i sebe predstavljali kao žrtvu, ili čak lažno svedočili o nepostojećem nasilju.

Prema rečima našeg sagovornika iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, najčešći motivi za zloupotrebu ovog zakona su osveta, ucena, ali i preljuba. - Najčešće je reč o ličnoj osveti, zatim uceni radi ostvarivanja neke materijalne koristi, nezadovoljstva zbog kršenja nekog obećanja člana porodice da će, primera radi, prestati da konzumira alkohol ili drogu. Kod supružnika je i preljuba motiv za lažno prijavljivanje ili lažno svedočenje - kaže naš sagovornik.

On objašnjava da u ovim slučajevima često dolazi i do zloupotrebe dece, a u većim porodicama moguće su zloupotrebe i od tazbinskih srodnika, kao i drugih rođaka. - Ovaj vid zloupotrebe krivičnog dela nasilje u porodici predviđa pokretanje krivičnog postupka protiv onog ko je lažno prijavio nasilje ili lažno svedočio, i to kroz dva krivična dela - lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza - objašnjavaju iz tužilaštva i navode da već postoje postupci koji su pokrenuti zbog lažnog prijavljivanja nasilja.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track