NAJMODERNIJI ZATVOR U SRBIJI OTVOREN U PANČEVU: Vrh pravosuđa i policije obišao novi Alkatraz
Foto: Vladimir Šporčić

IZA REŠETAKA

NAJMODERNIJI ZATVOR U SRBIJI OTVOREN U PANČEVU: Vrh pravosuđa i policije obišao novi Alkatraz

Crna Hronika -

Otvaranju zatvora koji može da se meri sa najsavremenijim zatvorima EU prisustvovala ministarka pravde Nela Kuburović i visoki državni funkcioneri

Najmoderniji i jedan od najbezbednijih zatvora, koji može da se meri sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije, otvoren je juče na samo dvadesetak kilometara od Beograda, na putu od Pančeva prema Kovinu. Kazneno-popravni zavod u Pančevu već narednih dana primiće prve stanare, i to one koji trenutno borave u Okružnom zatvoru u Pančevu, koji se nalazi u samom centru grada.

Brojke 500 osuđenika i pritvorenika robijaće u Pančevu 23 miliona evra koštala izgradnja novog zatvora 170 novih stražara zaposleno je u novootvorenom KPZ

Najviši standardi

Kapacitet ovog zdanja opasanog visokom kamenom ogradom, koje pokriva nekoliko stotina kamera koje prate dešavanja u svakom trenutku, iznosi 500 osuđenih i pritvorenih. - Ministarstvo pravde poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno-popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnjičenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru. Ovaj zatvor je sagrađen uz pomoć Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije - rekla je juče ministarka pravde Nela Kuburović, koja je obišla KPZ Pančevo pre početka rada. Ona je istakla da su kompletan nameštaj napravili "stanari" zatvora u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu.

Došao i Gašić

Zajedno s ministarkom, u društvu upravnika ovog KPZ Dejana Bakića, zatvor su obišli i Bratislav Gašić, direktor BIA, Zoran Pašalić, zaštitnik građana, Vladimir Rebić, direktor policije, Dijana Hrkalović, državni sekretar u MUP, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal, Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, kao i Rolf Vezel iz Razvojne banke Saveta Evrope, Mateja Norčić Štancal, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, kao i Andrea Oricio, šef Delegacije OEBS u Srbiji.

(Kurir.rs/J. Spasić/ foto Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track