VOĐI NACIONALNOG STROJA GODINU DANA ZATVORA: Goran Davidović osuđen zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje!
Foto: Printscreen Youtube

presuda posle 11 godina

VOĐI NACIONALNOG STROJA GODINU DANA ZATVORA: Goran Davidović osuđen zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje!

Crna Hronika -

Goran Davidović vođa Nacionalnog stroja osuđen je danas u novosadskom Višem sudu na kaznu zatvora od godinu dana zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti tokom antifašističkog protesta, a njegov prijatelj Nedeljko Pešić na zatvorsku kaznu od jedne godine i dva meseca.

Tužilac Zoran Jakoviljević izjavio je da je zadovoljan presudom s tim da će nakon dobijanja pismeno obrazložene presude razmotriti i mogućnost žalbe na visinu kazne koja je za ovo krivično delo od 1 do 8 godina.

Davidović koji se opet nije pojavio u sudnici jer se nalazi u bekstvu u Italiji, dobio je tako minimalnu kaznu.

Ovaj postupak okončan je nakon 11 godina od incidenta koji se desio na antifašističkom skupu održanom 7. oktobra 2007. godine.

Davidović je tada nacistički salutirao podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa uzvikujući ‘’Srbija Srbima’’, ‘’Ubij pedera’’ i drugo, nakon čega je pokazujući rukom da krenu, pozvao lica okupljena u dvorištu Doma vojske da pođu ka ogradi i ulici gde su prolazili antifašisti na svom skupu, usled čega je došlo do nereda i nasilja.

Prvo su se verbalno sukobili, vređajući jedni druge, a potom i fizički, gađali su jedni druge flašama, kamenicama i drugim predmetima.

Podsetimo, tokom nemira lake telesne povrede u vidu rasekotina u predelu glave zadobili su učesnici antifašističkog skupa Nenad Krstić, Pavel Domonji, Ivan Stevanović i Ljubomir Kotek.

Optužnica protiv vinovnika ovog incidenta je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić teretili za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Pospiš je tokom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora, a Davidoviću i Pešiću se na teret stavlja da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Daniel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Milovanović se takođe nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na šest meseci zatvora zbog nasilništva, Dickov je osuđen na 7 dana zatvora, Golubović na 10 dana, Stojanović na 15 dana, Petrović na 25 dana zatvora, a protiv Negovanovića je obustavljen postupak.

Kurir.rs/Blic/Z.Č./Foto: Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja